Diagnozių klastotojai – docentės titulas

Dėl žmonos Laimos ne kartą supainiojęs viešuosius ir privačius interesus Kauno 2-osios klinikinės ligoninės vadovas Tautvydas Jankauskas šiomis dienomis džiūgauja: sutuoktinė, toje pačioje ligoninėje vadovaujanti kardiologijos skyriui, tapo Kauno medicinos universiteto (KMU) docente.

Nuo šiol 2-osios klinikinės ligoninės pacientai, siekiantys kardiologės Laimos Jankauskienės palankumo, turėtų ją vadinti docente. Gydytoja, 2003 metais apsigynusi disertaciją, iki šiol turėjo mokslinį daktaro laipsnį.

Pastaruosius keletą metų ji buvo KMU Vidaus ligų klinikos lektorė, šias pareigas ėjo puse etato. Tapus docente L.Jankauskienei neteks plėšytis tarp tiesioginio darbo ir mokslo. KMU padalinys Vidaus ligų klinika veikia toje pačioje Kauno 2-ojoje klinikinėje ligoninėje, kur ji dirba skyriaus vedėja.

Ta pati virtuvė.
Vidaus ligų klinika ir jos vadovas Albinas Naudžiūnas tiek finansiniu, tiek organizaciniu apektu pavaldūs KMU. Iš tikrųjų klinikos veikla glaudžiai susijusi su ligoninės darbu, daugeliu aspektų priklauso nuo T.Jankausko geranoriškumo. Klinikos dėstytojai už darbą su ligoninės pacientais gauna klinikinius priedus, kuriuos jiems skiria ir moka T.Jankausko vadovaujama ligoninė. Didžiausi klinikiniai priedai išmokami Vidaus ligų klinikoje dirbantiems dėstytojams, kur studentams lekcijas skaito ir L.Jankauskienė.

Dėl perdėto rūpinimosi žmona ir asmeninio namo statybomis T.Jankauską net du kartus svarstė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Etikos sargai nustatė, kad ligoninės vadovas pažeidė viešuosius ir privačius interesus spręsdamas ir su žmona, ir su asmeninio namo statyba bei ligoninės veikla ir remontais susijusius klausimus.

KMU Vidaus ligų klinikos vadovas A.Naudžiūnas sutuoktiniams Jankauskams – ne tik kolega. A.Naudžiūnas, L.Jankauskienė ir dar du medikai yra vadovėlio „Vidaus ligų pagrindai”, išleisto 2007 metais, autoriai. L.Jankauskienė su A.Naudžiūnu ir poros mokslinių straipsnių bendraautoriai. LŽ nepavyko rasti nė vieno spaudoje skelbto mokslinio straipsnio, kurį L.Jankauskienė būtų parašiusi viena.

Pretendentų nebuvo?

LŽ pasiteiravus A.Naudžiūno, kaip vyko konkursas docento pareigoms eiti, kurį laimėjo L.Jankauskienė, paaiškėjo, kad ligoninės vadovo žmona neturėjo konkurentų.

„Kandidatus atrinko Medicinos fakulteto taryba, buvo dvi pareigybės, į jas pretendavo dvi dalyvės. Kas dalyvavo, tos ir laimėjo”, – kalbėjo A.Naudžiūnas.

Docento pareigos – paskutinis etapas siekiant docento vardo. Už jį garbingesnis tik profesoriaus titulas. Tarp medikų mokslinis vardas reiškia itin daug, palyginti su kitais, padidėja gydytojo prestižas. Fakulteto taryba, spręsdama dėl L.Jankauskienės tinkamumo garbingoms pareigoms, nevertino plačiai nuskambėjusių negarbingų gydytojos pastangų padėti į nemalonę dėl valstybės paslapties atskleidimo patekusiam buvusiam Karinių oro pajėgų vadui pulkininkui Jonui Marcinkui. Pasak A.Naudžiūno, moralės klausimai svarstomi tada, kai suteikiamas docento vardas, o skiriant į docento pareigas tai neva neaktualu.

Priminsime, kad 2005 metų rudenį J.Marcinkus, kartu su rusų kariškiais tyręs Rusijos naikintuvo Su-27 avarijos priežastis, atskleidė neskelbtiną informaciją. Nuo neišvengiamos bausmės pulkininkas slėpėsi 2-ojoje klinikinėje ligoninėje, o T.Jankauskas su žmona tarėsi, kokią sugalvoti diagnozę, kad jų pacientas ilgiau galėtų išvengti akistatos su vadovybe.

„Jis nori, kad pratęstume biuletenį, bet aš neturiu motyvacijos. Todėl noriu pasitarti, – vyrui paskambino L.Jankauskienė.

„Ką nors radote jam?” – pasiteiravo ligoninės vadovas.

„Ne. Galiu rašyti, kad vėl atsirado skausmas, bet iš tikrųjų tai nieko. Išleisti su atviru biuleteniu? – dvejojo L.Jankauskienė.

„Ne, negalime. Turi išeiti į polikliniką. Bet jo poliklinika – Karo?” – ieškojo išeities T.Jankauskas.

„Jis turi šeimos daktarę, ten jau jie susitarę. Bet daktarė nori, kad ateitų su pratęstu biuleteniu”, – paaiškino L.Jankauskienė.

„Yra motyvacija pratęsti?”

„Jokios. Gal kad nervai?” – svarstė gydytoja, kokią sugalvoti priežastį, kad J.Marcinkus galėtų „sirgti” 60 dienų.

Pastangos suklastoti ligos istoriją niekaip neatsiliepė medikų šeimai. T.Jankauskas, nors jo veiklą nuolat lydi skandalai ir vyksta ikiteisminis tyrimas, toliau vadovauja ligoninei. Ir L.Jankauskienė sparčiai kyla pedagoginės ir mokslinės karjeros laiptais: ar ji ir studentus mokys, kaip patikimiau suklastoti diagnozę?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.