Baimė karaliauja Ožkinių gatvėje

Privačių namų gyventojai Vilniaus mieste ir rajone skundžiasi padažnėjusiomis vagystėmis ir neblaivių jaunuolių siautėjimu. Ožkinių gatvėje gyvenantis Petras Džiaugys LŽ pasakojo, kad į jo sodybos ūkinius pastatus vagys naktį įsibrovė net namie esant jo dukroms.

Vienkiemį Vilniuje turintis P.Džiaugys apstulbo ankstų kovo mėnesio rytą aptikęs išlaužtus medinius pirties ir dirbtuvės langų rėmus. Mūrinio garažo sienoje buvo pramušta skylė. Patekę į vidų vagys išsinešė šeimininko sodo įrankius, žoliapjovę. Gyvenamajame name tą naktį miegojusios savininko dukros nieko negirdėjo – ūkiniai pastatai stovi atokiau. Neatmestina, kad vagišiai į nusikaltimo vietą atvažiavo automobiliu – tiek įrangos paprasčiausiai išnešti būtų neįmanoma. Šeimininkas LŽ sakė iš policijos kol kas negavęs jokios žinios, nors nuo nusikaltimo praėjo beveik trys savaitės. Pasidomėjus šia istorija aplinkinių namų gyventojai skundėsi, kad pastaruoju metu vagysčių iš privačių gyvenamųjų namų ir sodų bendrijose esančių namelių padaugėję. Tą patį tvirtino ir už miesto ribų, Vilniaus rajone gyvenantys žmonės. Jie teigia, kad jau kurį laiką net savo namuose nebesijaučia saugūs. Gyventojams kelia nerimą ne tik padažnėjusios vagystės, bet ir vakarais šalia jų namų girtaujantys ir automobiliais besivažinėjantys jaunuoliai.

Vagysčių padaugėjo

Pirmojo policijos komisariato, kurio teritorijai priklauso Ožkinių gatvė, Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Ramūnas Šilobritas patvirtino, kad vagysčių pastaruoju metu padaugėjo. Dažniausiai, pasak jo, vagiama iš sodų namelių. Mat didelė dalis Ožkinių gatvės priklauso sodų bendrijoms. Gyventojų pranešimų apie įvykdytas vagystes nuo vasario itin pagausėjo. Po žiemos soduose apsilankę žmonės dažnai randa išlaužtas duris, iškultus langus. Vagys gviešiasi metalo dirbinių – vagiami net puodai, šaukštai. Neretai vagiama ir iš namų, kur žmonės gyvena nuolat.

Vagystės iš statybų

Vilniaus rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Josifas Kuzmickis LŽ sakė, kad daugiausia vagysčių įvykdoma naujai statomuose namuose. „Signalizacija ten dar būna neįrengta, todėl namų niekas nesaugo, o prie statybvietėje paliktos statybinės medžiagos tampa geru grobiu vagims”, – LŽ sakė J.Kuzmickis. Vilniaus rajone apie 60 proc. nusikaltimų sudaro vagystės. Vien per šiuos metus įvykdyta 80 vagysčių iš gyvenamųjų namų. Bendras užregistruotų nusikaltimų skaičius siekia 268. Pirmajame policijos komisariate dirbantis R.Šilobritas teigė, kad iš atokių vienkiemių vagiama retai, ypač iš tokių, kur žmonės ne atvyksta savaitgaliais, o gyvena nuolat. Tačiau nuo vagišių nukentėjęs P.Džiaugys tvirtino girdėjęs apie smulkias vagystes iš kaimynų, kurie čia įsikūrę jau nebe pirmi metai.

Įtaria buvusius kalinius

„Manęs neapvogė, bet žinau, kad vagysčių padaugėjo. Neseniai apvogė netoliese gyvenantį žmogų. Sakė, kad išnešė įrankius”, – pasakojo netoli P.Džiaugio įsikūręs kaimynas, čia gyvenantis jau 14 metų. Anot jo, vagystės prasidėjo, kai iš pataisos namų sugrįžo kaimynystėje gyvenantis vyriškis. „Nežinome jo pavardės, bet esu įsitikinęs, kai tai jo darbas”, – tikino ponas Adolfas. Prieš gerą dešimtmetį vagysčių irgi buvę. Daiktus iš gyventojų namų vogę vietiniai narkomanai. Dabar, atlikę bausmes pataisos namuose, jie grįžo, ir šis jų grįžimas sutapo su vagysčių padaugėjimu.

Neturi ramybės

Ožkinių gatvėje stovinčiame name jau devynerius metus gyvenanti Vida Kairaitienė neslėpė pasipiktinimo. „Esame parengę raštą, nešime jį pareigūnams. Negalima leisti, kad čia pat, po langais, tokie dalykai vyktų”, – pasakojo moteris. Pasak Vidos, gyventojai jau nebe pirmus metus neturi ramybės. Šalia Vidos namo esančioje aikštelėje nuolat renkasi išgerti mėgstantis jaunimas. Naktimis skamba garsi muzika, visa aikštelė prie namų nusėta tuščiais alkoholinių gėrimų buteliais. Negana to, dažnai vidury nakties vaikinai surengia lenktynes automobiliais ir motociklais. Jaunesnioji Vidos dukra, kuriai tik aštuoneri, nuolat būna su mama, tad Vida dėl jos rami. Tačiau dėl vyresnėlės, kuriai jau šešiolika, moteris bijo. „Jei vėliau grįžta, stovėdami prie lango su vyru laukiame autobuso. Baisu, kad kas neatsitiktų, kad neužkabintų”, – LŽ sakė Vida.

Jos kaimynė Vilma teigė, kad dar prieš kelerius metus jie namie jautėsi saugiai. Ji su šeima Ožkinių gatvėje gyvena aštuonerius metus. Dabar ankstesnio saugumo jausmo nebeliko. Gyventojai nuolat kviečia policiją, tačiau šie atvažiavę tik įspėja triukšmadarius ir išvažiuoja. „Policininko čia nuolat budėti nepastatysi, tačiau reikia ką nors daryti”, – atsiduso Vilma. Moterys sakė apie vagystes girdėjusios, tačiau kaltinti triukšmadarių dėl to negalinčios. Nė vienas jų nebuvo sučiuptas.

„Užsidirba” vagystėmis

Pirmajame policijos komisariate pradėta apie 40 ikiteisminių tyrimų dėl vagysčių iš gyvenamųjų namų ir sodo namelių. Išsiaiškinti tokias vagystes pareigūnams sunku. Pavyksta sulaikyti maždaug 30 proc. įtariamų nusikaltimais asmenų. R.Šilobritas LŽ sakė, kad susidariusios vagišių grupuotės yra nuolat stebimos. „Tai nėra kokios nors rimtos organizuotos gaujos. Jos dažniausiai susidaro stichiškai. Dažniausiai jose būna du trys asmenys”, – teigė pareigūnas. Didžiausia problema policijai yra benamiai. Žiemą jie neretai tiesiog apsigyvena sodų nameliuose. „Užsidirba” grobdami daiktus iš kaimynų. Sunkių nusikaltimų jie dažniausiai nedaro. Vagys įsilaužia ir pas nuolat sodų bendrijose gyvenančius žmones. Vilniuje jau gerus 10 metų žmonės vis dažniau kraustosi gyventi į sodų bendrijas. Ir vis daugėja vagysčių iš privačių gyvenamųjų namų sodų sklypuose.

Sunkūs nusikaltimai reti

Pareigūnas neneigia, kad Adolfo žodžiai buvo teisingi. Taip, miesto teritorijoje esančiuose soduose dažnai siautėja narkomanai. Prieš keletą metų ne vienas jų buvo sulaikytas, atliko laisvės atėmimo bausmes. Dabar jie grįžę, darbo dažniausiai neturi, tad verčiasi vagystėmis. Tačiau R.Šilobritas teigia, kad Vilniaus mieste pareigūnai retai susiduria su itin rimtais nusikaltimais. „Vienkiemių plėšimai dažniau pasitaiko Vilniaus rajone. Užpuolami vieniši pagyvenę žmonės”, – sakė policininkas. Mieste dažniausiai vyrauja vagystės. Tuo verčiasi ne tik jaunimas, bet ir ne kartą teisti vyresnio amžiaus asmenys. Pareigūnai sako juos nuolat stebintys. Tačiau jie negali surasti žmonėms darbo. O kita vertus, šie žmonės tiesiog nėra įpratę dirbti. Vilniaus pakraščiuose ir rajone išaugo specifinė žmonių karta. Užsidarius gamykloms, nebeliko darbo. Naujosios Vilnios seniūnas Vaclovas Blaževičius teigė, kad nereta šiose vietose gyvenanti šeima – probleminė. Jaunimas mokosi iš tėvų. Šie neturi darbo, nuolat girtauja. Tokiose šeimose užaugę vaikai neretai papildo policijos akiratyje esančiųjų gretas.

Nuolat kviečiami dėl vagysčių ir išgėrusių triukšmadarių pareigūnai nėra visagaliai. J.Kuzmickis LŽ sakė, kad žmonės patys turėtų geriau saugoti savo nuosavybę. Šalia statomų namų sukrautos brangios statybinės medžiagos vilioja vagišius. Užklaustas apie tai, kaip pareigūnai gali apsaugoti gyventojus nuo vagių ir triukšmadarių, J.Kuzmickis tik atsiduso. „Vagystės tiriamos. Neseniai sulaikėme vagystes įvykdžiusius asmenis. Jie darbavosi Akmeniškių kaime, Rudaminos seniūnijoje. Dviese vogė iš sodų namelių”, – sakė jis. Tačiau, pasak policijos, labiausiai pareigūnams padėtų patys gyventojai. Ne tik saugodami savo nuosavybę, bet ir pranešdami apie kiekvieną nors ir smulkų pažeidimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.