Sotūs pusryčiai gelbsti nuo snaudulio popiet

Iš ryto trykštate energija ir darbas rankose tirpsta. Džiaugiatės, kad papietavę kavinėje ar tiesiog kažko užkandę čia pat prie darbo stalo, nuveiksite dar visą krūvą darbų, tačiau maždaug antrą valandą pajuntate, kad darosi sunku nulaikyti galvą, dėmesys ima blėsti ir labai norisi nusnūsti.

Pirmiausia tai susiję su biologiniu žmogaus organizmo ritmu. Po pietų beveik visi žmonės tarsi įkrinta į miego duobę. Ne veltui kai kuriose šalyse yra siesta – žmonės sako, kad padarę ilgesnę pietų ir poilsio pertrauką jie geriau susikaupia ir dirba kur kas produktyviau.

Tačiau negalima kaltinti vien biologinio laikrodžio. Prie popietinio snaudulio ar nuovargio prisideda ir žmogaus valgymo įpročiai. Per pietus prikimštas skrandis tarsi susiurbia į save energiją, taigi darbingumas pasidaro kur kas mažesnis. Tačiau taip pat blogai ir neduoti organizmui pakankamai tinkamo „kuro” darbo dienos pradžioje.

Jei popiet jaučiate nuovargį, pagalvokite: ar pusryčiavote? Ką valgėte pusryčiams (puodelis kavos nesiskaito)? Ką valgėte pietums (gal tik praplėšėte kokį saldumynų ar greitų užkandžių pakelį)?

Puodelis kavos ar saldus batonėlis – tai greitai įsisavinamas kofeinas ir angliavandeniai. Iš pradžių jie tikrai veiksmingi, nes sužadina smegenų aktyvumą. Tačiau tolygaus darbingumo neužtikrina. Todėl patartina dieną pradėti nuo pusryčių, su kuriais gautumėte ir pakankamai kalorijų (moterys – 300–400, vyrai – apie 500). Tai gali būti dubenėlis javainių ir stiklinė vaisių sulčių arba pora riekelių duonos, kiaušinis ir riekelė sūrio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.