Vilniaus meras prašo panaikinti akcizą viešąjį transportą varančioms dujoms

Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas kreipėsi į Vyriausybę su prašymu inicijuoti Akcizų įstatymo pataisas. Meras prašo panaikinti akcizą gamtinėms dujoms, kuriomis būtų varomas viešasis miesto transportas.

J. Imbrasas argumentuoja didmiesčių aglomeracija. Tai – zona, kurioje yra daugiau nei 250 tūkst. gyventojų arba kurioje dėl gyventojų tankumo būtina vertinti ir valdyti oro kokybę. Europos Komisijos direktyvoje yra numatyta galimybė diferencijuoti akcizų dydžius alternatyvioms degalų rūšims bei prisidėti prie taršos mažinimo.

Išplatintame pranešime Vilniaus savivaldybė primena, kad daugelyje ES valstybių suspaustos gamtinės dujos, naudojamos vidaus degimo varikliams, nėra apmokestinamos akcizu.

UAB „Vilniaus autobusai” generalinis direktorius Gintaras Nakutis teigia, kad dalyje Švedijos ir Lenkijos miestų viešasis transportas varomas vien tik gamtinėmis dujomis.

„Vilniaus autobusai” ekologiškesnį kurą viešajame transporte pradės naudoti jau šiemet. Miesto maršrutais ims kursuoti 30 dujomis varomų autobusų, o kitąmet jų skaičius bus padidintas iki 100. Tai sudarys trečdalį sostinėje važinėjančių viešojo transporto autobusų. Šiuo metu projektuojama ir metų viduryje turėtų būti pastatyta gamtinių dujų užpildymo stotis (kompresorinė) miesto autobusams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.