Uždarius Ignalinos AE elektros gamyba brangs tris kartus

Lietuvos energetikos instituto parengtos studijos duomenimis, pernai šalyje pagaminti elektros energijai reikėjo išleisti apie 1,4 mlrd. litų, o 2009 m. šios išlaidos padidės daugiau kaip tris kartus. Uždarius Ignalinos atominę elektrinę (AE) energijos kaina vartotojams pakils iki 70 centų už kilovatvalandę. Vidutinė elektros gamybos kaina šalyje 2010-2011 m. pasiektų 30,6-30,8 ct/ kWh, tačiau 2012 m., pradėjus veikti naujiems „Lietuvos elektrinės” ir Kauno termofikacinės elektrinės blokams, ji nukristų iki 26,1-26,6 ct – tai vis tiek būtų daugiau nei tris kartus daugiau už dabartinę Ignalinos AE elektros kainą.

Studijoje teigiama, kad, pratęsus Ignalinos AE eksploatavimą iki 2011 m., vidutinę metinę elektros gamybos kainą 2007 m. kainomis būtų galima sumažinti 19-20 ct/ kWh, o pratęsus iki 2015 m., vidutinė elektros gamybos kaina, net vertinant mokesčius už anglies dvideginį, neviršytų 25,4 ct/ kWh. Tad metinė išlaidų ekonomija galėtų siekti 1,9-3,4 mlrd. litų.

Studija „Ignalinos atominė elektrinės eksploatavimo nutraukimo pasekmės Lietuvos ekonominiam saugumui nuo 2010 m.” aptarta Seimo Komisijos Ignalinos atominės elektrinės regiono problemoms posėdyje. Komisijos nariai iš esmės jai pritarė bei pasiūlė Vyriausybei išnagrinėti galimybę papildomai įrengti dar vieną 400 MW galios kombinuoto ciklo dujų turbininį bloką „Lietuvos elektrinėje”. Tai leistų Lietuvai kasmet sutaupyti iki 30 proc. organinio kuro.

Lietuvos energetikos instituto Energetikos kompleksinių tyrimų laboratorijos vadovas Vaclovas Miškinis, pristatydamas studiją, pažymėjo, kad tai – ne pirmoji instituto studija apie neigiamas Ignalinos AE uždarymo pasekmes šalies ūkiui ir energetiniam saugumui. Atsiradus naujiems rizikos veiksniams reikėjo iš naujo įvertinti, kad pasaulio rinkose labai išaugo organinio kuro kainos, neliko galimybės „Lietuvos elektrinę” aprūpinti orimulsija iš Venesuelos, iki šiol nenutiesta elektros jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos, mažėja elektros importo iš Rusijos galimybės, taip pat nutrauktas naftos tiekimas „Mažeikių naftai” naftotiekiu „Družba”.

Ignalinos AE generalinis direktorius Viktoras Ševaldinas teigė, kad problemos dėl papildomo kuro užsakymo nebūtų, tačiau sprendimą dėl jėgainės darbo pratęsimo reikia priimti iki šių metų vidurio, o pagal technines galimybes elektrinė galėtų dirbti iki 2012 m.

„Lietuvos elektrinės” generalinis direktoriaus Pranas Noreika sakė, jog Elektrėnų jėgainė nuo 2010 m. pradžios turės patikimai dirbti ne mažesne nei 1500 MW galia, o naujas modernus 400 MW galios kombinuotojo ciklo dujų turbininis blokas pradės veikti 2012 m., kuris iš esmės statomas iš ES donorų lėšų. Jo nuomone, uždarius Ignalinos AE tikslinga pastatyti dar vieną tokios pat galios dujų turbininį bloką – tai leistų iki 1 mlrd. litų sutaupyti organinio kuro poreikį.

Seimo Komisija taip pat pasiūlė Vyriausybei inicijuoti elektros kainų nustatymo metodikos analizę. Metodika turėtų būti skaidresnė ir užtikrinti kainų augimo argumentuotą pagrįstumą, nes Ignalinos AE elektros pardavimo kaina vidaus rinkai nesikeitė – liko 6,58 cento už kilovatvalandę, tačiau už elektrą Lietuvoje iš Baltijos šalių vartotojai moka brangiausiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.