Pasaulinė panika dėl ryžių pasiekė Lietuvą

Užsienio tiekėjams pranešant apie stabdomus užsakymus, gamintojai brangina ryžius ir įspėja – kainos ir toliau kils, rašo „Verslo žinios”.

Pasak vienos didžiausių ryžių importuotojų UAB „Galinta ir partneriai” savininko Boriso Mazucho, apie stabdomus užsakymus jau pranešė Egiptas, Indija, Kinija. Licencijos neduoda Vietnamas, nors turėjo išsiųsti krovinį. „Lieka Pakistanas, bet kaina tokia, kad nežinau, ar pirksime”, – sako jis.

Apie stabdomą tiekimą pranešimo iš Egipto sulaukė ir IĮ „Fasma” savininkas Sigitas Krivickas,. Tačiau jis guodžiasi iš Egipto apvaliųjų arba skaldytųjų ryžių perkantis nedaug, o kiti partneriai kol kas užsakymų neatšaukia.

Pasak gamintojų, per praėjusius metus ryžiai brango daugiau kaip 20 proc.. Nuo didesnio šuolio apsaugojo pingantis doleris, bet, atrodo, kad kaina kyla sparčiau nei leidžiasi doleris.

Labiausia brango išskirtiniai ryžiai, kurių Lietuvoje suvartojama nedaug. Pavyzdžiui, vienos iš Tailando ryžių rūšių kaina pasiekė 735 USD/t.

„Tailando jazminų ryžiai pabrango beveik dvigubai, bet mes jų nebeimportuojame, nes vartotojai neįžvelgia skirtumo, už kurį mokėtų daugiau. Dukart išaugo ir laukinių ryžių kaina. Bet daugiausia įsivežame paprastųjų ilgagrūdžių ryžių, o jų kaina taip sparčiai nekilo”, – aiškina UAB „Skanėja” direktorius Isaakas Erenburgas,

Į Lietuvą pernai ryžius iš Indijos, Kinijos, Vietnamo, Egipto ir kitų šalių importavo 6 bendrovės.

„Galinta ir partneriai” nuo šios savaitės pradžios ryžius į prekybos tinklus tiekia dešimtadaliu brangiau. Pasak B. Mazucho, kainą tenka didinti ne vien dėl susiklosčiusių aplinkybių pasaulyje, kai ryžių poreikis nuo pasiūlos atsilieka maždaug 15 proc., bet ir dėl ES politikos: prieš tris savaites baltiesiems ryžiams, importuojamiems iš trečiųjų šalių, muitas kilstelėtas 30 EUR, iki 175 EUR/t.

Ryžiai auginami ir ES – Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje. Tačiau šiose šalyse užaugintų dosniai valstybės subsidijuojamų ryžių kainos gerokai lenkia trečiųjų šalių augintojų ir siekia iki 800 EUR/t.

„Mes ryžių Europoje beveik neperkame – kainos nerealios”, – dienraščiui pripažįsta B. Mazuchas.

Apie ryškesnį kainų šuolį, kurio nebeatsveria pingantis doleris, kalba ir kiti gamintojai.

„Pigesnių ryžių likučiai baigsis ir laipsniškai būsime priversti didinti kainas, kad ir kaip mus dėl to spaustų prekybos tinklai”, – tikina „Fasma” savininkas.

I. Erenburgas irgi neabejoja, kad ryžiai, kaip ir visas maistas, brangs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.