Opozicija neskelbs karo Vyriausybei

Iki Seimo rinkimų premjeras Gediminas Kirkilas galės miegoti ramiai. Jo vadovaujamą Vyriausybę atstatydinti ketinusi opozicija sudeda ginklus.

Po nepavykusios interpeliacijos premjerui G.Kirkilui apie galimą nepasitikėjimą visa Vyriausybe prabilusi Seimo opozicija realių veiksmų veikiausiai nesiims. Parlamento mažuma mano, kad geriausias priešnuodis dabar šalį valdančiai koalicijai – po pusės metų vyksiantys eiliniai Seimo rinkimai.

Vertins procedūros naudą.
Galimybę nuversti G.Kirkilo vadovaujamą Vyriausybę Seime tebesvarsto frakcija „Tvarka ir teisingumas”. Jos seniūnas Valentinas Mazuronis LŽ vakar sakė, kad dėl nepasitikėjimo ministrų kabinetu frakcija turėtų apsispręsti artimiausiomis dienomis. „Nereikia tempti gumos, galutinį žodį turime tarti vėliausiai iki kitos savaitės”, – teigė jis.

Tačiau V.Mazuronis abejojo, kad jo frakcija imsis inicijuoti dar vieną nepasitikėjimo procedūrą. „Negalėčiau tvirtai pasakyti, kad pradėsime šį procesą, nes tai turėtų ir pliusų, ir minusų”, – aiškino parlamentaras. Anot jo, interpeliacija galėtų paskatinti teigiamus pokyčius Vyriausybėje. Kita vertus, pasak V.Mazuronio, oponentai vieną po kitos rengiamas nepasitikėjimo procedūras gali vertinti kaip nereikalingo sąmyšio valstybėje kėlimą. „Todėl ir reikia pasirinkti, kuris iš šių dviejų argumentų naudingesnis”, – dėstė parlamentaras.

Atsisako ketinimų

Po nesėkme pasibaigusios interpeliacijos G.Kirkilui apie būtinybę slaptu balsavimu Seime patikrinti, ar tebepasitikima visa Vyriausybe, prabilo konservatoriai. Tačiau Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius vakar LŽ teigė, kad valdančioji dauguma nepritartų laisvam, sąžiningam ir slaptam balsavimui. „Valdantieji pastaruoju metu dažnai draudžia savo atstovams dalyvauti balsavimuose, kuriuose svarstomas nepasitikėjimo klausimas. Faktiškai neturime galimybių priversti valdančiąją daugumą pereiti sąžiningą balsavimą”, – įsitikinęs A.Kubilius.

Konservatoriai atsisako minčių skelbti nepasitikėjimą G.Kirkilo Vyriausybe. Tačiau jie neatmeta galimybės dėl to tartis su „tvarkiečiais”. „Rodysime iniciatyvą tartis, bet ramiai pasvarstę suvokiame, kad ketinimai surengti valdančiosios koalicijos išbandymą per slaptą balsavimą mums gali ir nepavykti”, – mano A.Kubilius.

Yra svarbesnių reikalų

Galimybių nuversti G.Kirkilo Vyriausybę nemato ir Seimo Liberalų sąjūdžio (LS) frakcija. Vakar LS pirmininkas Eligijus Masiulis pareiškė skeptiškai vertinantis tokius opozicinių jėgų ketinimus. Anot jo, dabar opozicijai prasmingiau susitelkti svarbiems darbams Seime nei kovoti su valdančiaisiais. „Likus pusei metų iki rinkimų žaisti katę ir pelę bei Seimą paversti siaurų politinių žaidimų aikštele mums nepriimtina”, – sakė E.Masiulis.

Parlamentaras mano, kad didžiausią dėmesį opozicinės Seimo frakcijos turėtų sutelkti į neišspręstus mokytojų atlyginimų reikalus, Pilietybės įstatymą ir energetikos klausimus. „Nebesitikime, kad Vyriausybė pajėgi efektyviai veikti, ir tai dar labiau įpareigoja opoziciją susitelkti svarbiausiems darbams”, – įsitikinęs E.Masiulis.

Ginčus baigs rinkimai

Praėjusią savaitę į opozicijos parengtus interpeliacijos klausimus atsakęs G.Kirkilas išvengė balsavimo dėl nepasitikėjimo juo. Tada premjeras tikino, kad nepasitikėjimas visu ministrų kabinetu jo negąsdina. „Nieko nuostabaus. Manau, kad dabar opozicija tik tuo užsiims ir visai būdais trukdys Vyriausybei dirbti”, – tąsyk sakė G.Kirkilas.

Anot premjero, interpeliaciją ministrų kabinetui rezganti opozicija alternatyvos jo vadovaujamai Vyriausybei pasiūlyti negali. G.Kirkilas įsitikinęs, kad visus nesutarimus tarp Seimo valdančiųjų ir mažumos išspręs rudenį numatyti parlamento rinkimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Opozicija neskelbs karo Vyriausybei"

  1. taip. teisingai, laukiame,

    ka siuo metu svarstantys seimunai nuspres del mokytoju algu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.