Praėjusią parą išdegė 500 hektarų pievų

Ugniagesiai praėjusią parą net 122 kartus skubėjo gesinti laukuose ir pievose degančios pernykštės žolės.
Daugiausia tokių gaisrų – 52 – teko malšinti Vilniaus apskrities gaisrininkams. 26 kartus gesinti degančių pievų skubėjo Kauno apskrities ugniagesiai. Sausos žolės plotai vietose pleškėjo sausos žolės plotai.

Kai kurie ugnies židiniai smarkiai išsiplėtė ir užėmė keliasdešimties hektarų plotus.

Ketvirtadienį Vilniaus rajono Kalvelių seniūnijoje Stauniškių kaime liepsnos išdegino 50 hektarų žemės plotą, o to paties rajono Rudaminos seniūnijos Šveicarų kaime ugnis juoda plyne pavertė 200 hektarų lauką, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Iš viso praėjusią parą ugnis išdegino apie 500 hektarų laukų ir pievų, o per visą šio pavasario laikotarpį – jau apie 2,8 tūkst. hektarų.

,,Nuniokotas išties nemažas plotas, padaryta didelė žala gamtai. Ugniagesius vėl neramina artėjantis savaitgalis, kurį sinoptikai, bent šeštadienį, pranašauja šiltą ir sausą. Tad žolės degintojams, atrodo, vėl bus palankus metas pleškinti sausą žolę”, – baiminasi ugniagesiai.

Jie primena, kad žolės deginimas – tikrai žalingas ūkininkavimo būdas. Ugnis stipriai nuniokoja gamtą ir gyvūnija, sukeliamas pavojus gyventojų pastatams ir patiems žmonėms.

Šiemet dėl pernykštės žolės deginimo jau žuvo 2 žmonės. Šios nelaimės įvyko Vilniaus ir Anykščių rajonuose. Pernai tokių nelaimių pavyko išvengti, o užpernai išdegusiose atvirose teritorijose rasta net 12 žuvusių gyventojų

,,Ar verta kišti degantį degtuką prie sausos žolės, kad ugnis ne tik lauką paverstų juoda dykviete, bet ir kai kuriuos mūsų gyvenamuosius namus – tik rūkstančiais griuvėsiais”, – sako ugniagesiai.

Gamtininkai sako, kad pernykštės žolės deginimas jokios naudos ūkininkams neduoda – po gaisro atauga tik menkos vertės žolės rūšys. Ugnis visiškai sunaikina dobilus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.