Bushas tikisi nuoširdaus pokalbio su Putinu per vizitą į Rusiją

Praėjus septyneriems metams po to, kai JAV prezidentui George`ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui) pavyko pažvelgti į Vladimiro Putino sielą, JAV vadovas vadina savo būsimą vizitą į Rusiją paskutine galimybe pasikalbėti „iš širdies į širdį” su Rusijos lyderiu.
G.W.Bushas, kaip ir V.Putinas, baigiantis antrąją prezidentavimo kadenciją, susitiks su Rusijos vadovu šeštadienį Sočyje ir pamėgins sumažinti įtampą abiejų šalių santykiuose, susidariusią kilus nesutarimams dėl Amerikos priešraketinės gynybos sistemos Europoje, Kosovo nepriklausomybės paskelbimo ir NATO plėtros.

„Aš nesu priešiškai nusiteikęs prieš prezidentą Putiną”, – sakė G.W.Bushas žurnalistams spaudos konferencijoje su Rumunijos prezidentu Traianu Basescu (Trajanu Besesku) prieš prasidedant NATO viršūnių susitikimui, į kurį pakviestas kaip ypatingas svečias ir V.Putinas.

Po pirmojo susitikimo su Rusijos prezidentu 2001 metais G.W.Bushas sakė, kad pasitiki V.Putinu, nes „pažvelgė jam į sielą”. Tačiau tai įvyko dar iki to, kai V.Putinas ėmė spausti politinius oponentus ir nepriklausomas žiniasklaidos priemones.

Kritikai dažnai vadina G.W.Bushą naiviu, nes jis tiki, kad Rusijos prezidentas yra atsidavęs demokratinėms reformoms.

G.W.Busho administracijos pareigūnai nenoriai komentuoja Rusijos ir Amerikos santykius, kartodami teiginį, kad abi šalys turi privalumų dėl abiejų lyderių pasitikėjimo kupinų asmeninių santykių.

Tuo tarpu šįkart G.W.Bushas neužsiminė apie pasitikėjimą. Jis pažymėjo, jog visada vertino V.Putino nuoširdumą ir, ir tikisi, kad jis neišnyks bent jau per paskutinį jų susitikimą prezidentų rangu – gegužę V.Putinas pasitrauks iš savo posto ir užims ministro pirmininko postą, o prezidentas bus Dmitrijus Medvedevas.

„Tai dar viena gera galimybė man sėstis ir pakalbėti su juo iš širdies į širdį”, – sakė G.W.Bushas.

Vienam žurnalistų, pareiškusių nuomonę, kad paskutinis susitikimas gali tapti „diplomatinio ekspreso katastrofa”, G.W.Bushas sakė: „Aš vadinu tai galimybe sėstis ir vėl gerai ir atvirai pasikalbėti”.

G.W.Bushas sakė mėginsiąs išsklaidyti V.Putino nuogąstavimus dėl NATO plėtros ir priartėjimo prie Rusijos sienų, taip pat planų dislokuoti priešraketinės gynybos (PRG) sistemos dalis Rytų Europoje – buvusioje SSRS įtakos zonoje.

Be to, ši susitikimas gali padėti G.W.Bushui suvokti, kiek valdžios liks V.Putinui, kai jo proteguojamas D.Medvedevas po mėnesio taps nauju Rusijos prezidentu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.