Didesnėms algoms – didesnis mokestis

Po mokesčių mažinimo kampanijos Seime jau siūloma juos didinti. Užvakar įregistruotomis įstatymo pataisomis pelno mokestį siūloma padidinti 4 proc. – nuo dabar galiojančių 15 iki 19 proc.

Papildys biudžetą

Vienas iš šios Pelno mokesčio įstatymo pataisos iniciatorių Seimo narys Vytautas Čepas nemano, kad mokesčių didinimas žlugdytų ne tik smulkiuosius, bet ir stambiuosius šalies verslininkus. „Smulkiųjų verslininkų šis mokestis apskritai neliestų. Tie, kurių metinis pelnas bus mažesnis nei pusė milijono litų, nebus apmokestinti pelno mokesčiu kaip ir iki šiol. Šio mokesčio padidėjimą realiai pajustų tik apie 20 proc. šalies įmonių. Man teko kalbėti su daugeliu verslininkų, kurie pritarė šiai idėjai ir teigė, kad trumpalaikio mokesčių pakilimo nė nepajustų”, – įtikinėjo V.Čepas. Pataisos iniciatorius pastebėjo, kad per dešimtmetį įmonių pelnai išaugo daugiau nei 70 proc. Pašnekovas teigė, kad Lietuvoje pelnas, palyginti su kitomis ES šalimis, ir taip apmokestinamas labai mažu tarifu. Be to, anot V.Čepo, tikslingiausia pelno mokestį padidinti tik porai metų, nes tokiu būdu galėtų būti užlopytos biudžeto skylės. Taip pat tai būtų papildomas šaltinis mokytojų algoms pakelti. Jis apskaičiavo, kad padidinus pelno mokestį šalies biudžetas kasmet papilnėtų apie 670 mln. litų. „Už šiuos pinigus galėtume pakelti mokytojų, medikų, bibliotekininkų, kitų kultūros bei socialinių darbuotojų algas. Kai žinosime, kad įstatymo pataisoms pritarta, valstybė drąsiai galės pasiimti kreditą, nes turės šaltinį, iš kur jį sugrąžinti”, – įsitikinęs politikas.

Antras bandymas

Šio įstatymo pataisą V.Čepas jau buvo įregistravęs praėjusių metų lapkritį, tačiau, anot jo, užregistravus projektą daugelis jį ėmė spausti šios minties atsisakyti, nors jis to daryti nė neketino. Nesulaukęs, kada ši pataisa bus svarstoma Seime, politikas surinko didesnį būrį šios minties šalininkų ir pataisą įregistravo antrąsyk. Jei Seimas pritars šiai pataisai, įmonių pelnas didesniu mokesčiu būtų apmokestinamas jau nuo kitų metų.

Prekybininkai nepritaria

Verslininkai mano, kad jei Seimas pritartų šiam siūlymui, tai apribotų daugelio jų plėtros planus ir kai kuriuos paskatintų verslą plėtoti užsienyje, o ne Lietuvoje. Taip pat tai atbaidytų ir užsienio investuotojus. „Žinoma, visi verslininkai šį siūlymą vertina neigiamai, juk daugelis turime numatę didelius plėtros planus ateičiai, kiekvieną litą randame kur investuoti, tad mokesčių didinimas skatintų jų atsisakyti”, – aiškino Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Marius Busilas. Anot jo, valdininkai visų pirma turėtų peržiūrėti valstybinių įstaigų biudžetus ir iš jų surasti papildomų lėšų algoms didinti. „Žinoma, biudžetinės įstaigos visada jaučiasi saugios ir garantuotos dėl savo stabilios finansinės padėties, o versle taip nėra. Mes kasdien turime galvoti, kaip bus rytoj. Netikiu, kad Seimas ryšis pritarti šiai pataisai, juolab kad artėja rinkimai”, –įsitikinęs pašnekovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.