Dumblo dvokas prie Nevėžio

Panevėžio savivaldybė parengė projektą ir gavo pinigų išvalyti dalį Nevėžio upės, tačiau, kur dės iš vandens išgriebtas šiukšles, nepasirūpino: šlamštui išgabenti pinigų neskirta.

Visą žydintį pavasarį ir svaigią vasarą panevėžiečiai, ateisiantys pasivaikščioti vingiuotojo Nevėžio pakrantėmis, turės brautis per žolių ir šiukšlių, išgriebtų iš vandens, kalnus, uostyti nuo jų sklindantį dvoką. Taip jau nutiko, kad Panevėžio savivaldybė, pateikusi Nevėžio upės išvalymo projektą, gavo pinigų tik šiukšlėms iš vandens išgriebti. Lėšų, reikalingų visai šiai bjaurasčiai išgabenti, teks dar paieškoti.

Subjaurojo upę.
Dėl to, kad gražiausioji Nevėžio dalis ties Skaistakalnio parku nuklota šiukšlių kalnais, kurių niekas neišgabena, pirmasis susirūpino Nepriklausomybės akto signataras ir Panevėžio miesto tarybos narys Julius Beinortas. Politiko rūpestį sukėlė prastas Nevėžio upės valymo darbų organizavimas, jo manymu, darantis neabejotiną žalą gamtai.

„Nevėžis imtas valyti bene kovo pradžioje. Specialia technika upės pakrančių dumblas ir upės augmenija kartu su įvairiausiomis šiukšlėmis iškelta į dešinįjį upės krantą. Iškelta, bet neišvežta. Todėl prasidėjus pavasario polaidžiui, vanduo nusinešė nemažai iš upės ištrauktų plastikinių butelių ir kitokio šlamšto, susiurbė dalį iškuopto dumblo. Panašu, kad nemažai padaryto darbo, taip pat ir lėšų, nuėjo perniek. Be to, neaišku, kiek laiko mūsų mylimas Nevėžis vis dar bus subjaurotas”, – kalbėdamas su LŽ sielojosi J.Beinortas.

Maudynės tarp šiukšlių

Pasak Panevėžio savivaldybės Ekologijos skyriaus vyriausiosios ekologės Danutės Račkauskienės, ant Nevėžio krantų atsiradusios šiukšlės – vienas iš savivaldybės laimėto ir šiuo metu vykdomo investicinio projekto „Nevėžio upės išvalymas nuo praeities taršos kenksmingomis medžiagomis užteršto dumblo” etapų. 364 tūkst. litų vertės upės valymo projektas skirtas atsikratyti sovietmečiu vykdytos aktyvios pramoninės veiklos palikimo – sunkiaisiais metalais užteršto upės dumblo.

Daugiau nei trečdalis milijono europinių ir Panevėžio savivaldybės pinigų skirta dumblui iš 1,2 kilometro upės ruožo išvalyti. D.Račkauskienė teigė, kad iki imantis siurbti kenksmingąjį dumblą, atliktas pirmasis upės valymo etapas – specialia plaukiojančia technika į krantą iškeltos pakrančių žolės ir jose susikaupusios šiukšlės. Vyriausioji ekologė neslėpė, kad investicinio upės išvalymo projekto lėšų užteko tik tam, o šiukšlėms išvežti teks paieškoti pinigų savivaldybės aplinkosaugos programoje. Anot jos, kol Tarybos sprendimu lėšos bus patvirtintos, ateis ir vasara. Tad žuvauti, kaitintis, maudytis miestelėnams teks tarp šiukšlių kalnų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Dumblo dvokas prie Nevėžio"

  1. mesla isgraibe,

    pinigelius kazkas susigraibe ir puole rekti,kad neapsiziurejo planuodami darbus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.