Valdantieji palaidojo komisiją

Pritrūkus vos kelių balsų Seimo opozicijai nepavyko sukurti komisijos dabartinės Vyriausybės atsiradimo aplinkybėms išsiaiškinti.

Ar būta nekonstitucinės įtakos formuojant socialdemokratų lyderio Gedimino Kirkilo vadovaujamą XIV Vyriausybę ir kuriant nacionalinį investuotoją atominės elektrinės statybai artimiausiu metu greičiausiai nesužinosime. Tris kartus dėl to paties vakar balsavusiam Seimui taip ir nepavyko sudaryti laikinosios komisijos, kuri iš esmės pasidomėtų dabartinio ministrų kabineto formavimo principais. Pritrūkus vos kelių balsų, pergalę sužlugdžius komisiją vakar šventė valdančioji dauguma.

Mintį pasidomėti, ar iš tiesų skaidriai gimė dabartinis ministrų kabinetas, politikams pakišo žiniasklaida, metų pradžioje paskelbusi skandalingus faktus apie G.Kirkilo kelią į premjero postą.

Buvo pranešta, kad 2006-ųjų birželį „darbiečio” Jono Pinskaus namuose įvyko susitikimas, kuriame G.Kirkilas esą bandė įtikinti Darbo partiją paremti jo, o ne kito socialdemokrato Zigmanto Balčyčio kandidatūrą į premjerus (Seimas šiai kandidatūrai iš tiesų nepritarė). Susitikime dalyvavo dujų tarpininkės „Dujotekanos” vadovas Rimandas Stonys ir Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Raimundas Lopata, „darbiečiai” Kęstutis Daukšys ir Gintaras Furmanavičius.

G.Kirkilui tapus premjeru, jo patarėju buvo paskirtas „Dujotekanai” artimas buvęs įtakingas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas A.Januška. Paskelbus faktus apie viešnagę J.Pinskaus namuose, visuomenę mėginta įtikinti, kad ji vyko jau po G.Kirkilo paskyrimo Vyriausybės vadovu, o ne prieš tai. J.Pinskus vakar LŽ patvirtino, kad susitikimas jo namuose vyko balsavimo dėl G.Kirkilo skyrimo premjeru išvakarėse. Seimas kandidatą paskyrė liepos 5-ąją, vadinasi, pokalbis su „darbiečiais” vyko liepos 4-ąją. Paklaustas, kokia prasmė G.Kirkilui buvo agituoti nepritarti Z.Balčyčio kandidatūrai, kai Seimas ją atmetė dar birželio 20-ąją, J.Pinskus teigė, kad apie Z.Balčytį iš viso nebuvo kalbama. „Kalbėta tik apie G.Kirkilo kandidatūros palaikymą”, – sakė „darbietis”.

Iniciatyvą išsiaiškinti XIV Vyriausybės kilmės „šaknis” iškėlė frakcija „Tvarka ir teisingumas”. Savo parašais ją parėmė 48 opocizinių frakcijų – Tėvynės sąjungos, Darbo partijos ir Liberalų sąjūdžio nariai. Komisija turėjo atsakyti į keturis konkrečius klausimus. Pavyzdžiui, kas lėmė, kad premjero patarėju buvo paskirtas prieštaringai vertinamas Albinas Januška ir ar šio asmens veikla nekelia grėsmės valstybės konstitucinei sandarai, kas ir dėl kokių priežasčių siekė iš Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkų atstatydinti Algimantą Matulevičių.

Dar svarstant projektą dėl komisijos sukūrimo konservatorė Rasa Juknevičienė atkreipė dėmesį, kad ši komisija neišvengiamai turėtų remtis parlamentinio tyrimo medžiaga dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos. Parlamentarė priminė, kad viena iš dvylikos pažymų, kurių Seimas taip ir negavo iš VSD, vadinosi „Dėl naujos koalicijos Seime formavimo”. „Kas galėtų paneigti, kad dėl šios pažymos labiausiai ir buvo nervinamasi, dėl to Vyriausybės vadovas G.Kirkilas nė nemirktelėjęs savo strateginiu patarėju pasiskyrė A.Janušką ir net perdavė jo strateginei globai visą Socialdemokratų partiją”, – sakė R.Juknevičienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Valdantieji palaidojo komisiją"

  1. xx

    ir vel triumfavo dujotekanos klanas, tuoj be dujotekos zinios ir i gera vieta nenueisi musu visu zingsnius kontroliuos:((( tuoj apsivemsiu nuo visko

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.