A.Povilūnas: „Lietuva olimpiados neboikotuos”

Jei Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) šią vasarą�boikotuotų Pekino olimpines žaidynes, pagal šiandien galiojančias nuostatas jis galėtų būti kuriam laikui diskvalifikuotas, ir mūsų šalies sportininkai nedalyvautų 2012 metų žaidynėse Londone.

LTOK prezidentas Artūras Povilūnas neslepia, kad yra spaudžiamas boikotuoti Pekino olimpines žaidynes.

Nori tik padorumo.
Kai kurios tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos ir visuomenės veikėjai ragina boikotuoti olimpines žaidynes, protestuojant prieš Kinijos veiksmus Tibeto autonominiame rajone. Tačiau Lietuvos sportininkai Pekino olimpiados boikotuoti neketina.

„Neabejoju, kad Pekino žaidynės įvyks. Ir jose, kaip visada, garbingai ir oriai dalyvaus Lietuvos sportininkai,” – įsitikinęs LTOK vadovas A.Poviliūnas. Jis neslepia pasipiktinimo, kad sportas painiojamas su politika.

„Mažų mažiausiai negarbinga spausti LTOK, kad boikotuotų žaidynes Pekine, neatsisakant politinių, ekonominių ir kultūrinių kontaktų su Kinijos Liaudies Respublika, – sakė LTOK prezidentas. – Žmonės gali daug sau leisti, jei jie slepiasi po kolektyvinės politinės atsakomybės skraiste arba patys už nieką neatsako. Tada galima politikuoti. Nesitikiu iš politikų kilnaus elgesio. Noriu tik padorumo.”

Žygių ėmėsi pirmieji

A.Poviliūnas, prisimindamas LTOK istoriją, teigia, kad Lietuvos sporto žmonės pilietiškumo egzaminus laikė ne kartą.

„Mes pirmieji 1988-aisiais atkūrėme olimpinį komitetą ir ryžtingai siekėme tarptautinio pripažinimo, – vardijo LTOK prezidentas. – Po 1990 metų Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo akto paskelbimo mes pirmieji ir vieninteliai iš Baltijos šalių atsisakėme dalyvauti TSRS rinktinėse ir čempionatuose. Ar Lietuvos politikai įvertino mūsų žingsnius? Ar padėkojo žmonėms, kurie ant nepriklausomybės aukuro paaukojo savo sportinę karjerą?”

Dėl gedulo juostelių – priekaištai

Kai 2002 metais lietuviai rengėsi dalyvauti Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) patronuojamose pasaulio jaunimo žaidynėse Maskvoje, kurių atidarymas sutapo su mūsų šalyje minima Gedulo ir Vilties diena, pasipylė mūsų politikų skambučiai – jokiu būdu nedalyvauti!

„Ilgai svarstę su kolegomis latviais ir estais nutarėme dalyvauti ir per atidarymo ceremoniją žygiuoti prisisegę Lietuvos ženkliukus su gedulo juostelėmis, – prisimena A.Poviliūnas. – Taip parodėme tos dienos svarbą. Patikėkite, tai gerokai efektingiau nei iš viso nedalyvauti. Tada gavau daug priekaištų ne tik iš Žaidynių organizacinio komiteto pirmininko, Maskvos mero J.Lužkovo, bet ir iš IOC vadovų už sporto politizavimą. Tuo tarpu Lietuvos jaunieji sportininkai per žaidynes pasirodė puikiai ir įrodė pasauliui, kad Lietuva yra sporto šalis, gerbianti savo istoriją.”

Grėstų diskvalifikacija

Po Maskvos ir Los Andželo olimpinių žaidynių boikoto IOC priėmė griežtus sprendimus.

„Jei Lietuva boikotuotų Pekino žaidynes, pagal šiandien galiojančias nuostatas, LTOK galėtų būti kuriam laikui diskvalifikuotas, ir Lietuvos sportininkai neturėtų teisės dalyvauti kitose olimpinėse žaidynėse Londone, – teigė A.Poviliūnas. – Jei per olimpines žaidynes kuris nors sportininkas padarytų akibrokštą, panašų į mano minėtą Maskvos atvejį per pasaulio jaunimo žaidynes arba kaip per Europos čempionatą pasielgė Serbijos plaukikas Miloradas Cavičius, į apdovanojimų ceremoniją atėjęs vilkėdamas marškinėlius su užrašu „Kosovas yra Serbija”, būtų diskvalifikuotas, kaip ir minėtas plaukikas.”

Taškus dėlios asamblėjoje

Į Pekiną Lietuva ketina siųsti vieną didžiausių delegacijų po nepriklausomybės atkūrimo. Tikimasi, kad ją sudarys per 60 atletų. Pasak A.Poviliūno, daug klausimų bus sprendžiama balandžio mėnesį per Pekine vyksiantį 205 nacionalinių olimpinių komitetų susitikimą ir Generalinės Asamblėjos sesiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.