Nelaimingus atsitikimus darbe per metus patiria 16 tūkst. dirbančiųjų

Nelaimingus atsitikimus darbo vietoje per metus patiria kas šimtasis (16 tūkst. Lietuvos dirbančiųjų), o su darbu susijusiomis sveikatos problemomis skundžiasi kas keturioliktas (112 tūkst.).
Statistikos departamento 2007 m. antrąjį ketvirtį atliktas tyrimas atkleidė, kad vyrai per pastaruosius metus darbe du kartus dažniau nei moterys patyrė nelaimingus atsitikimus. 86 proc. nelaimingų atsitikimų įvyko darbo vietoje, 14 procentų – kelyje. Daugiausia nelaimingų atsitikimų įvyko statyboje (24,6 proc.), apdirbamojoje gamyboje (16,1 proc.) ir prekyboje (15,6 proc.).

Pirmą kartą Lietuvoje atliktas tyrimas, kurio metu apklausta daugiau kaip 12 tūkst. vyresnių nei 15 metų gyventojų, parodė, kad beveik pusė dirbančiųjų (7 tūkst.) darbe patiria nesunkias traumas ir į darbą sugrįžta tą pačią ar kitą dieną.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad beveik 7 proc. dirbančiųjų ir anksčiau dirbusių gyventojų susirgo ligomis, kurios buvo darbo ir darbo sąlygų pasekmė. Respondentai dažniausiai (55 proc.) sirgo su kaulais, sąnariais arba raumenimis susijusiomis ligomis. Kvėpavimo ar plaučių ligomis, sukeltomis prastų darbo sąlygų, sirgo apie 15 proc., širdies ir kitomis kraujotakos ligomis – 11 proc. visų sirgusiųjų.

Kas trečias dėl darbo ir darbo sąlygų susirgęs asmuo, nebesitikėjo grįžti į darbą. Dauguma jų – moterys.

Tyrimo duomenimis, antrąjį 2007 m. ketvirtį 19 proc. dirbančiųjų darbe jautė neigiamą poveikį psichinei sveikatai. 82 proc. apklaustų dirbančiųjų teigė patiriantys per didelį darbo krūvį arba darbo laiko trūkumą. Smurtą ar smurto grėsmę patyrė beveik 10 proc. užimtųjų. Priekabiavimą ir bauginimą darbo vietoje patyrė beveik 9 proc. tyrimo metu apklaustų asmenų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.