NATO fregatų vizitas į Klaipėdą

Pirmasis šiais metais draugiškas NATO šalių kovinių laivų junginio vizitas į Klaipėdą sutapo su Lietuvos įstojimo į aljansą ketverių metų sukakties minėjimu. Šių pirmųjų šiemet į Klaipėdą atplaukusių NATO kovinių laivų junginio kapitonai nekalbėjo apie karinius reikalus, bet teigė atvykę susipažinti su uostamiesčiu ir tradiciškai suteikti paramą vaikų globos namams.

NATO kovinių laivų junginio fregatos „USS Nicholas” iš JAV ir Vokietijos „FGS Rheinland Pfalz” prie Kruizinių laivų terminalo prisišvartavo ankstų ketvirtadienio rytą.

Laivo „Nicholas” vadas Matthew G.Flemingas, šias pareigas einantis tik du su puse mėnesio, su kolega „Rheinland Pfalz” kapitonu Thomu Hackenu, kurio tarnyba po 2,5 metų šiame laive jau artėja prie pabaigos, džiaugėsi galėdami pasisvečiuoti Lietuvos uoste keturias dienas ir tikėjosi gerų įspūdžių.

Ypač vokiečių laivo kapitonas džiaugėsi atplaukęs į Klaipėdą. „Juk mūsų šalis sieja bendra istorija”, – savo žinias demonstravo kapitonas turėdamas galvoje, kad Memelis kadaise buvo Vokietijos miestas.

Vokiečiai buvo mandagesni už amerikiečius

Nors karo laivams, atplaukusiems į draugišką uostą, nėra privaloma iškelti tos šalies, kurioje jie vieši, vėliavos, tačiau Vokietijos fregatos kapitonas pasirūpino, kad jo laivo stiebuose plevėsuotų ir Lietuvos, ir NATO vėliavos. Amerikiečių fregata šio mandagumo gesto neparodė. Tiesa, T.Hackenas, vokiečių fregatos kapitonas ir šių dviejų laivų kovinio junginio vadas, mėgino užglaistyti situaciją ir už kolegą tikino, esą jie paprasčiausiai nesuspėjo to padaryti: „Juk grįžtant į krantą laivo įgulos laukė tiek darbų, kad nuo jūrinio režimo būtų pereita prie kranto, tad nenuostabu, kad šį formalumą jie paprasčiausiai užmiršo.” Kitos dienos rytą Lietuvos trispalvė JAV fregatoje jau plevėsavo.

Juodkrantėje remontavo patalpas

Penktadienį ir šeštadienį JAV kariškiai vyko į Juodkrantės vaikų globos namus „Aušros žvaigždė”, kur sutvarkė vaikų gyvenamąsias patalpas. Čia atvyko apie 40 įgulos narių, kurie galėjo rinktis ir kitą laisvalaikio praleidimo būdą. Tačiau vietoj vaikštynių po uostamiesčio barus jie nutarė atlikti gerą darbą – globos namuose perdažė sienas, sutvarkė elektros instaliaciją, atliko kitus smulkius apdailos darbus. Dažams, įrankiams ir kitoms remontui reikalingoms priemonėms lėšų skyrė ir nupirko JAV ambasada.

Pasak čia gyvenančių vaikų globėjo, Lietuvos karinių jūrų pajėgų kapeliono Romualdo Ramašausko, jis nesitikėjo, kad per tokį trumpą laiką galima spėti suremontuoti patalpas: „Tiesa, kariškiai žadėjo darbus baigti per pusdienį, tačiau kai ką užbaigti jie atvyko ir kitą dieną. Jie ne tik dirbo, bet ir bendravo su vaikais, o visą procesą lydėjo gera nuotaika ir tarpusavio supratimas.”

Sykiu su kapelionu 17 vaikų čia globoja Zita Matulionytė, praeityje turėjusi ambicijų tapti farmacijos srities mokslininke, tačiau gyvenimą paskyrusi likimo nuskriaustiems vaikams.

Beje, globos namai „Aušros žvaigždė” įsikūrę buvusioje Krašto apsaugos ministerijos poilsio bazėje, kur kelis mėnesius per metus vasarodavo karininkai. Dabar čia visus metus gyvena tėvų globos netekę vaikai.

Tradicija – dėmesys vaikams

Į Klaipėdą atplaukusių JAV karo laivų įgulų pagalba vaikų namams jau tampa tradicija. Pernai amerikiečiai sutvarkė Klaipėdos vaikų globos namų „Rytas” laiptines.

2006 metais vaikų globos namų „Rytas” auklėtiniams JAV ambasada buvo padovanojusi naudotų baldų – stalų, čiužinių, spintelių, komodų, lovų, šviestuvų – bei kitų buities ir namų apyvokos reikmenų – šaldytuvų, skalbyklių. Iki tol visi šie daiktai buvo naudojami JAV ambasadose ir karinėse bazėse Europoje. Lietuvos KJP padėjo koordinuoti labdaros perdavimo projektą, skyrė karius baldams iškrauti, o labdaros krovinio pervežimą organizavo Lietuvos kariuomenės logistikos valdybos judėjimo kontrolės centras.

2005 metais Lietuvos KJP ir JAV karo inžinierių komandos atliko Klaipėdos vaikų globos namų remontą. Renovacijos darbų, kainavusių per 300 tūkst. litų, metu įrengta ventiliacijos sistema, pakeisti langai, suremontuoti vaikų kambariai ir valgykla.

Krepšinio aikštelėje pralaimėjo vaikams

Fregatos „USS Nicholas” kapitonas M.G.Flemingas su karininkais taip pat apsilankė vaikų globos namuose „Aušros žvaigždė”. Tiesa, pats jis sienų nedažė, tačiau susipažino su vaikų gyvenimo sąlygomis, pažiūrėjo, kaip dirba jo kariai.

Lydimi kapeliono G.Ramašausko, JAV fregatos karininkai nuvyko ir į Juodkrantės L.Rėzos pagrindinę mokyklą. Fregatos kapitonas labai stebėjosi, kad čia klasėse mokosi tiek nedaug vaikų. „Aš pats jų turiu šešis”, – pasigyrė karininkas.

Apžiūrint sporto salę karininkai priėmė pasiūlymą pažaisti su vaikais krepšinį. Po trumpų rungtynių amerikiečiams teko pripažinti mažųjų lietuvių pranašumą „sausu” rezultatu.

Fregatos – karinių operacijų dalyvės

Kiekvienoje į Klaipėdą atplaukusių fregatų tarnauja per 200 jūrininkų. Šie laivai yra puikiai ginkluoti ir gali atlikti įvairaus pobūdžio kovines operacijas. Juose yra ir angarai su sraigtasparniais. Šios fregatos yra didesnės nei atitarnavusios Lietuvos karinių jūrų pajėgų fregatos „Aukštaitis” ir „Žemaitis”.

JAV fregata „Nicholas” karinėse jūrų pajėgose tarnauja jau 22 metus, yra dalyvavusi kovinėje operacijoje Persų įlankoje. Vokiečių „Rheinland Pfalz” tarnyboje 25 metus, šis laivas yra dalyvavęs įvairiose operacijose Viduržemio jūroje ir prie Afrikos krantų. Jūrose fregatos patruliuoja ištisus metus. Dvi savaites laivai praleidžia vandeny, o tada plaukia į artimiausią uostą. Po kelių dienų poilsio – vėl į jūrą.

Pasak KJP vado padėjėjo viešiesiems ryšiams kapitono leitenanto Ramūno Kažersko, dauguma įgulos narių nėra buvę Lietuvoje. „Fregatų kapitonams labai patiko Klaipėdos senamiestis. Jie prasitarė, kad planuoja laisvalaikiu ramiai po jį pasivaikščioti ir susipažinti su Klaipėda”, – pasakojo R.Kažerskas.

Amerikiečiai apsidraudė kulkosvaidžiais

Uostamiestį apžiūrėjo per 400 JAV ir Vokietijos jūrininkų.

Savaitgalį Vokietijos karo laive galėjo apsilankyti ir klaipėdiečiai. Amerikos fregatoje oficialaus priėmimo nebuvo. Tokios prevencinės pozicijos laikomasi vengiant galimų teroristinių išpuolių.

Tiesa, JAV fregatos kapitonas M.G.Flemingas, lankydamasis Juodkrantės L.Rėzos pagrindinėje mokykloje, kur įkurtos ir kelios Jūrų kadetų klasės, pažadėjo sudaryti sąlygas jos moksleiviams susipažinti su jo laivu.

Beje, visą stovėjimo Klaipėdos uoste laiką prie keturių amerikiečių fregatos denyje įtaisytų kulkosvaidžių budėjo kariškiai su neperšaunamomis liemenėmis. Vokiečių karo laivo įgula tokios atsargumo priemonės nesiėmė.

Šios fregatos nėra patys didžiausi į Klaipėdos uostą atplaukę karo laivai. Pernai uostamiestyje viešėjo vienas didžiausių JAV karo laivų kreiseris „Normandy”. Jo visuomenei taip pat nebuvo leista apžiūrėti, o denyje taip pat budėjo ginkluoti sargybiniai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.