Bankoke prasidėjo derybos dėl klimato kaitos

Aukšto rango derybininkai iš daugiau kaip 160 valstybių pirmadienį Bankoke pradėjo naują derybų dėl klimato kaitos ratą, kurio tikslas – nustatyti planą kol kas pačiai ambicingiausiai sutarčiai dėl kovos su pasauliniu atšilimu.
Į vaizdajuostę įrašyta kalba pradėdamas penkias dienas truksiančias derybas, Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) paragino šalis drauge ieškoti klimato kaitos problemos sprendimo.

„Mūsų planetos būklei reikia, kad būtumėte ambicingi dėl to, ko siekiate ir kaip sunkiai dirbate susitarimui pasiekti, – sakė jis. – Susirinkote pradėti derybų proceso, kurio užduotis – pakeisti istorijos eigą. Dabar … pradedate intensyvias dvejų metų derybas”.

Susirinkę pirmą kartą po pernai Indonezijos Balio saloje vykusių maratoninių derybų, šio JT vadovaujamo proceso delegatai nuodugniai apsvarstys planą dėl naujo pasaulinio pakto kovos su klimato kaita klausimu.

Terminas, iki kurio reikia sudaryti naują susitarimą, yra 2009 metų pabaiga, kai derybininkai susitiks Kopenhagoje. Atskiros valstybės tada turės ratifikuoti susitarimą iki 2012 metų, kai baigs galioti dabartiniai įsipareigojimai pagal Kioto protokolą.

Nors ir turtingosios, ir neturtingosios šalys dabar iš esmės sutaria, kad pasauliui reikia imtis veiksmų ir pažaboti klimato kaitą, jos tebesiginčija dėl metodų.

Jungtinės Valstijos, kurios taip ir neratifikavo Kioto susitarimo, spaudžia tokias sparčiai besivystančias šalis kaip Indija, Kinija ir Brazilija įsipareigoti mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, o Europos Sąjungą (ES) nori, kad iniciatyvos imtųsi pramoninės valstybės.

Tailando vicepremjeras Sahasas Banditkunas paragino šalis įveikti nesutarimus ir rasti būdų planetai apsaugoti.

„Mums reikia pažiūrėti, ką galime padaryti, kad mūsų kelias į Kopenhagą nebūtų toks duobėtas, kad visi galėtume keliauti saugiai”, – sakė jis.

Derybose Bankoke dalyvauja mažiausiai 163 valstybės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.