Konservatoriai ragina Lietuvos vadovus pasmerkti Kinijos represijas prieš tibetiečius

Opoziciniai konservatoriai ragina Lietuvos vadovus aiškiai pasmerkti komunistinės Kinijos vykdomas represijas prieš tibetiečius, šiems rengiant masines protesto akcijas.
„Tėvynės sąjungos taryba reiškia savo apgailestavimą tuo, kad nei Lietuvos prezidentas, nei Vyriausybė nepadarė jokio Kinijos valdžią smerkiančio pareiškimo ir nepareiškė savo nuostatų dėl dalyvavimo olimpiadoje ar atskiruose jos renginiuose. Raginame Lietuvos prezidentą bei Vyriausybę išdėstyti savo poziciją, reikalaujame deramai įvertinti Kinijos valdžios veiksmus”, – rašoma šeštadienį partijos tarybos posėdyje priimtame dokumente.

Lietuva kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pareiškė susirūpinimą dėl neramumų Tibete bei pasisakė už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.

Susirūpinimą padėtimi Tibete yra pareiškę ir kai kurie parlamentarai, prie Kinijos ambasados piketavo aktyvistų grupės, tačiau Lietuvos vadovai atskiro pareiškimo neišplatino. Lietuvos sportininkai taip pat nežada boikotuoti šią vasarą vyksiančių olimpinių žaidynių.

Masinės protesto akcijos prieš Tibetą okupavusią Kiniją kilo kovo 14 dieną. Per jas neišvengta tibetiečių susirėmimų su Kinijos policija ir armijos daliniais. Protestai Tibeto sostinėje Lhasoje virto riaušėmis, o paskui išpilto į kaimyninius Kinijos regionus, kur gyvena daug tibetiečių.

Kinija sako, kad riaušininkai nužudė 18 nekaltų civilių gyventojų ir du policininkus, o tibetiečių išeivių lyderiai tvirtina, kad kinams slopinant protestus žuvo 135-140 žmonių, o dar tūkstantis buvo sužeisti.

Tibetiečių išeivius Kinija vadina separatistine jėga, kuriai vadovauja Tibeto dvasinis lyderis tremtyje Dalai Lama. Juos kinai kaltina dėl pastarojo meto neramumų Tibete ir gretimuose regionuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.