G.Kirkilas rado atpirkimo ožius

Socialdemokratų lyderis Gediminas Kirkilas paaiškino, kodėl smuko partijos populiarumas. Premjeras kaltę suvertė politiniams oponentams, politikuojantiems bankų patarėjams ir finansinėms grupuotėms.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vadovybė šeštadienį svarstė, kaip elgtis su visuomenės pasitikėjimą prarandančiu premjeru G.Kirkilu ir išsivaduoti iš partiją ištikusios smunkančių reitingų krizės. Nors LSDP prezidiumas premjerui pažėrė nemažai kritikos, dauguma partijos tarybos narių balsavo, kad G.Kirkilas ir toliau vadovautų Vyriausybei.

A.Brazausko kritika
Jungtiniame LSDP prezidiumo ir Seimo frakcijos posėdyje Vyriausybė ir konkrečiai G.Kirkilas peikti dėl neryžtingų sprendimų. Premjeras gavo pylos ir dėl pasirinktų patarėjų bei su partija nesuderintų veiksmų. G.Kirkilui taip pat kliuvo, kad vadovauti deryboms su Europos Sąjunga dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo jis pasiūlė Aleksandrui Abišalai.

Nemažai kritikos G.Kirkilui pažėrė buvęs ilgametis premjeras, LSDP garbės pirmininkas Algirdas Brazauskas. Jo nuomone, kai kurie sprendimai, pavyzdžiui, dėl mokytojų atlyginimų kėlimo, daromi neryžtingai. Vyriausybės vadovas gynėsi, esą sprendžiant šį klausimą trūksta ne ryžto, o pinigų. „Tam kitų pinigų nei Privatizavimo fondo lėšos, kurio dalis jau pažadėta Nacionalinio stadiono statyboms, mes neturime”, – tikino jis.

Tačiau A.Brazausko, regis, jam nepavyko įtikinti. Balsuojant, ar G.Kirkilui derėtų pasitraukti iš premjero posto, buvęs socialdemokratų lyderis susilaikė. Pasibaigus jungtiniam posėdžiui A.Brazauskas skubiai išvažiavo iš viešbučio, kuriame susirinko socialdemokratai, ir nedalyvavo vėliau vykusiame LSDP tarybos posėdyje.

Išklausęs partijos kolegų priekaištus ir sulaukęs paramos tęsti Vyriausybės darbus, G.Kirkilas tikino dar neapsisprendęs, ar pasiliks premjero poste. „Jūs manote, kad lengva dirbti keturių partijų koalicijoje turint tokią trapią daugumą?” – klausė jis žurnalistų.

Visi prieš socialdemokratus

LSDP tarybos narius premjeras bandė įtikinti, kad kritika ir „svyruojantys reitingai” nuo 2001-ųjų valdžioje esančiai partijai neišvengiami. Partijos bičiuliams G.Kirkilas taip pat skundėsi dėl esą nepagrįstos oponentų kritikos. „Į kovą su socialdemokratija pakilo visos įtakingiausios partijos”, – pareiškė jis.

Populizmu G.Kirkilas apkaltino dėl Atominės elektrinės įstatymo pataisų, atveriančių kelią nacionaliniam investuotojui „Leo LT”, triukšmaujančius konservatorius ir Rolando Pakso vadovaujamą partiją „Tvarka ir teisingumas”. Anot premjero, pastarieji taip pat atsakingi už mokytojų streikų kurstymą.

G.Kirkilo teigimu, dėl ryžtingų energetinių projektų ir ketinimų įvesti progresinius mokesčius socialdemokratai supykdė tam tikras verslo grupuotes. „Užsitraukėme oligarchų nemalonę. Nemažos pinigų sumos buvo skirtos mūsų partijai suskaldyti ir mažumos Vyriausybei nuversti. Tačiau mes atsilaikėme”, – tvirtino premjeras.

G.Kirkilo kritikos strėlės smigo ir į finansų ekspertus. LSDP tarybos nariams partijos lyderis aiškino, kad Vyriausybę dėl šalies problemų kaltinantys bankų patarėjai tik politikuoja.

Pasitraukė B.Genzelis
Socialdemokratus G.Kirkilas ragino aktyviai rengtis artėjantiems Seimo rinkimams ir priešintis prieš partiją metamoms „juodosioms technologijoms”. „Eikime pas žmones, nuo buto iki buto, nuo trobos iki trobos. Įtikinkime juos, kad mes esame svarbi jėga, garantuojanti stabilumą”, – kolegas mokė jis.

Tačiau LSDP vadovybės pamokymai priimtini ne visiems. Pasitraukiantis iš partijos šeštadienį pranešė Bronislovas Genzelis. Profesorius teigė, kad jam nepriimtini partijoje taikomi dvejopi standartai, kai vienų reiškiama kritika toleruojama, o kitų – ne. B.Genzelis taip pat tikino pasigendąs LSDP atsinaujinimo. Jo nuomone, iš partijos šiuo metu telikęs pavadinimas. „Manau, kad tai, jog buvusi Socialdemokratų partija susiliejo su tuometine LDDP, buvo didžiausia klaida. Antra klaida ta, kad šios susijungusios partijos lyderiu buvo išrinktas A.Brazauskas, kuris pernešė visas senąsias nuostatas, ir taip senoji socialdemokratų partija praktiškai buvo suvalgyta”, – įsitikinęs B.Genzelis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "G.Kirkilas rado atpirkimo ožius"

  1. bzz

    visi jie komunistai

  2. sutinku

    ir is siltu vietu neismusi nei su pagaliu-laikosi isikabine rankomis, kojomis ir dantimis (ir vis kas nors kaltas, tik ne jie patys)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.