Lhasos vienuoliai surengė protestą, praneša liudininkas ir žiniasklaida

Kelios dešimtys budistų vienuolių Tibeto sostinėje Lhasoje ketvirtadienį prieš užsienio reporterius surengė trumpą protestą ir išreiškė paramą Dalai Lamai, pranešė liudininkas ir žiniasklaidos priemonės.
Kaip pasakojo vienas žurnalistas, vienuoliai Džokhango šventykloje perrėkė kinų pareigūną, kuris pasakojo reporteriams apie pastarojo meto neramumus Lhasoje, ir pareiškė: „Norime, kad Dalai Lama grįžtų į Tibetą, norime būti laisvi”.

Tą kinų pareigūną vienuoliai pavadino melagiu.

Apie šį protestą pranešė ir japonų naujienų agentūra „Kyodo”, taip pat – kitos žiniasklaidos organizacijos, kurių atstovų buvo toje grupėje, o Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua” paskelbė trumpą pranešimą, kuriame vienuolių pareiškimų nepaminėjo.

Atrodo, jog šis incidentas sukels keblumų Kinijai, kuri trečiadienį užsienio žiniasklaidos atstovų delegaciją į Lhasą trijų dienų kelionei nuvežė iš dalies siekdama pademonstruoti, kad pastaruoju metu čia vykę kruvini neramumai jau nuslopinti.

„Kyodo” pranešime sakoma, kad protesto akcijoje dalyvavo maždaug „30 jaunų vienuolių”, o minėtas žurnalistas sakė, kad jų buvo 50-60.

Vienuoliai taip pat paneigė oficialius Kinijos tvirtinimus, kad neramumus Lhasoje, kurie vėliau išplito į kitus Kinijos regionus, pakurstė Dalai Lama.

Kinai tremtyje gyvenantį Tibeto dvasinį lyderį kaltina surežisavus šiuos neramumus.

„Dalai Lama (su tuo) nesusijęs. Tai, ką sako vyriausybė, yra melas”, – šaukė vienuoliai, kurių žodžius cituoja „Kyodo”.

Po kelių minučių užsienio reporterius jų prižiūrėtojai kinai nuvedė kitur.

Džokhango šventykla, kuri yra viena švenčiausių vietų Tibeto budistams, stovi pačioje senamiesčio širdyje.

Tibetiečių kvartale kovo 14 dieną įvyko vienas didžiausių smurto proveržių, o vėliau keturias dienas vyko protestai nesėkmingo 1959 metų sukilimo prieš kinų valdymą metinėms paminėti.

Kinija savo pajėgas „vaduoti Tibeto” atsiuntė 1950 metais, o po metų oficialiai aneksavo šį Himalajų regioną.

26 žurnalistai, kurie atvyko trečiadienį, buvo pirmoji į Lhasą įleista užsienio reporterių grupė nuo to laiko, kai valdžia po neramumų uždarė miestą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.