Pingančios dujos vėl brangs

Dažno vairuotojo akis džiugina krentančios automobilinių dujų kainos. Tačiau tai tęsis neilgai. Jau netrukus gerokai šoktelės ne tik jų, bet ir benzino kainos.

Dujos atpigo laikinai

Dėl pasaulinėje rinkoje kylančių naftos kainų brangsta benzinas ir dyzelinas, dujos kol kas tik pinga. Dar neseniai suskystintų dujų litras, šalies degalinėse kainavęs beveik du litus, šiuo metu kainuoja apie 1,7, o kai kuriose degalinėse – 1,6 lito. Tačiau toks pigimas tėra laikinas.

„Suskystintų dujų kaina rinkoje sparčiai auga – per mėnesį padidėjo beveik 18 proc., tad netrukus jos pabrangs ir mūsų šalyje.

Juk viskas brangsta, natūraliai kyla ir dujų kaina”, – aiškino „Mažeikių naftos” prekybos namų rinkodaros direktorius Sigitas Zakalskis.

Anot jo, šaltuoju metų laiku dujos visuomet yra pigesnės nei kiti degalai, tačiau šylant orams jų kaina kyla.

„Suskystintų dujų pigimas buvo trumpalaikis reiškinys. Galiu garantuoti, kad liepą jos jau kainuos daugiau kaip 2 litus už litrą”, – tikino S.Zakalskis.

Ekspertas įsitikinęs, kad kai kuriose šalies degalinėse dujos dar nepabrangintos tik dėl to, jog švenčių proga pirkėjams yra taikomos įvairios nuolaidos.

„Mūsų tinklo degalinėse dujos po truputį brangsta, o jei kitose jų kaina yra žemesnė, tai tik dėl to, kad dauguma šalies degalinių yra paskelbusios velykinę akciją. Manau, po švenčių suskystintų dujų kaina padidės visur”, – įsitikinęs S.Zakalskis.

Dyzelinas pigs

Nors nuo sausio 1-osios įsigaliojus 12 proc. didesniam degalų akcizui, tiek benzinas, tiek dyzelinas gerokai pabrango, prognozuojama, kad dar iki vasaros degalų kaina pasieks naujas aukštumas.

„Kad degalai brangs – faktas. Tačiau kiek, kol kas negaliu prognozuoti. Ne taip seniai visiems atrodė, kad už barelį naftos 100 dolerių mokėsime dar negreitai. Dabar barelio kaina jau viršijo 100 dolerių. Tad jeigu, kaip prognozuoja pasaulinės rinkos ekspertai, barelis kainuos apie 150 dolerių, benzinas brangs neišvengiamai”, – teigė „Mažeikių naftos” viešųjų ryšių direktorius Rosvaldas Gorbačiovas.

Anot jo, gali būti, kad netrukus populiariausio A-95 markės benzino litras šalies degalinėse kainuos daugiau nei keturis litus.

„Kol doleris stiprės, nafta nebrangs, tačiau kaip bus, prognozuoti neįmanoma”, – tikino R.Gorbačiovas. Vis dėlto ne visų degalų kaina kils, kitaip nei dujų ir benzino, dyzelino kaina turėtų mažėti. „Dabartinis dyzelino brangimas nulemtas objektyvių priežasčių – trumpalaikiam remontui uždarytos kelios didelės šių degalų gamyklos Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje. Pasaulinėje rinkoje šiuo metu jaučiamas didelis dyzelino trūkumas, todėl neišvengiamai kyla ir jo kaina”, – paaiškino R.Gorbačiovas.

Pasak jo, jau po mėnesio gamyklos turėtų atnaujinti veiklą, tad tikėtina, kad dyzelinas atpigs. „Tačiau jo kaina daug nenukris, nes šie degalai yra labai populiarūs, jų sunaudojama kur kas daugiau nei benzino”, – tvirtino pašnekovas.

Dujų įranga populiarėja

Lietuvos automobilių dujų įrangos montuotojų asociacijos „Autoekologija” valdybos pirmininkas Remigijus Jonaitis tikino, kad šuoliuojančios degalų kainos daro didelę įtaką vairuotojams – brangstant benzinui, o dujoms pingant daugelis ryžtasi savo automobiliuose įmontuoti dujų įrangą.

„Šiuo metu, kai dujų kaina krito, sulaukiame didžiulio vairuotojų susidomėjimo dujų įranga. Ir taip yra visuomet, kai tik degalinėse kainos pasikeičia. Tada besidominčiųjų galimybe važinėti automobiliu, varomu dujomis, padaugėja”, – sakė R.Jonaitis.

Pašnekovas tikino, kad susidomėjimas dujų įranga automobiliuose buvo aprimęs tuo metu, kai buvo paskelbta didėsiant gamtinių dujų kainą.

„Daugelis vairuotojų manė, kad gamtinės ir suskystintos dujos yra tos pačios, todėl baiminosi, kad nuo Naujųjų metų už dujas teks mokėti kur kas brangiau”, – pabrėžė R.Jonaitis.

Dabar dujų įranga domisi kelis kartus daugiau vairuotojų nei anksčiau.

Anot R.Jonaičio, ir Lietuvoje, ir daugelyje kitų pasaulio šalių vis daugiau vairuotojų renkasi suskystintas dujas, nes šie degalai yra pigesni ir kur kas ekologiškesni.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.