Iškelta Žemės vėliava primins būtinybę rūpintis savo planeta

Rytoj mūsų šalis jau septynioliktąjį kartą pažymės Žemės dieną. Jungtinės Tautos šią pasaulinę dieną oficialiai įteisino 1971 metais. Jai buvo pasirinktas pavasario lygiadienio laikas (2008 m. – kovo 21 d. 2 val. 9 min.). Atsiliepdama į Žemės dienos iniciatoriaus Johno McConnello kreipimąsi, 1992 m. tuometė Lietuvos Aukščiausioji Taryba nutarė kovo 20-ąją paskelbti Žemės diena ir mūsų šalyje.

Rytoj, kaip ir kasmet kovo 20-ąją, Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo rūmų bus iškelta Žemės vėliava. Pasaulinės Žemės dienai skirtus renginius organizuos aplinkos apsaugos institucijos, regioniniai parkai, savivaldybės, aukštosios ir bendrojo lavinimo mokyklos, visuomeninės ir kt. organizacijos. Šių renginių tikslas – skatinti susimąstyti apie mūsų planetos ateitį. Neatsitiktinai 2008-uosius Jungtinės Tautos yra paskelbusios Žemės planetos metais.

Apie būdus ir būtinybę išsaugoti Žemės išteklius, nuolat didėjant vartojimui ir gamybai, diskutuos šiandien Vilniuje sukviestos tarptautinės konferencijos „Tausojantis vartojimas ir gamyba… kaip jis įmanomas?” dalyviai. Konferencija, kurią surengė Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos agentūra, vyks dvi dienas. Vienas iš jos tikslų – atkreipti visuomenės dėmesį, kad žmonija, netausodama aplinkos, didina grėsmę savo pačios išlikimui.

Susimąstyti apie aplinkai gręsiančius pavojus, kuriuos galime sumažinti, iš naujo pamatyti grožį, kurį dar galime išsaugoti, turėtų paskatinti ir Aplinkos apsaugos agentūros surengta dokumentinių filmų retrospektyva sostinės „Skalvijos” kino centre kovo 20-21 d. Programoje – „Nepatogi tiesa”, „Mikropasaulis”, „Migruojantys paukščiai 2: imperatoriaus kelionė” ir kiti pasaulinio garso filmai apie civilizacijos ir gamtos konfliktus.

Kovo 20 d. 17 val. sostinės gyventojai ir svečiai laukiami Žemės dienai skirtame renginyje, kurį prekybos centre „Gedimino 9” (Gedimino pr. 9) organizuoja VšĮ „Žaliasis taškas” ir Aplinkos ministerija. Čia bus atidaryta jaunimo ekologiško meno ir kultūros konkurso „Rūšiuok rūšiuok vis tiek” laimėtojų darbų paroda (IV a. galerija), vyks koncertas, žmonės bus vaišinami ekologiškais produktais ir kviečiami pasilinksminti.

Žemės dienos proga savo duris visuomenei atveria Aplinkos ministerijai pavaldžios aplinkos tyrimų laboratorijos. Kovo 19-21 d. atvirų durų dienos vyks Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamente, kovo 21 d. – Jūrinių tyrimų centre Klaipėdoje.

Kovo 21 d. Aplinkos ministerija Žemės dieną paminės renginiu Kaune, Tado Ivanausko zoologijos muziejuje (Laisvės al. 106). Jame dalyvaus aplinkos ministras Artūras Paulauskas, aplinkosaugos institucijų, savivaldybių, nevyriausybinių organizacijų atstovai, taip pat keli šimtai moksleivių, priklausančių gamtos mylėtojų „Lutučiukų” klubui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.