Žlugo derybos, kurių nebuvo – kalti populistai

Iš Europos Komisijos (EK) atskriejęs laiškas, kuriuo raginama nebesukti sau galvos ir nebesitikėti pratęsti Ignalinos atominės elektrinės (IAE) antrojo reaktoriaus darbo, turėtų būti tikras balzamas Vyriausybės širdžiai. Dabar viskuo triukšmingai kaltinami keli Seimo juokdariai, ėmę ir parašę laišką į Briuselį.

Buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis jau paskelbė dramatišką verdiktą: „Derybos sužlugdytos.” Įdomu – kokios derybos? Tos pačios, kurias premjeras Gediminas Kirkilas tvirtino slapta nuolat vykdęs ir niekam nesakęs neva EK paprašytas? Ar čia tos, kuriose derėtis turėjo pradėti Aleksandras Abišala? Greičiausiai anos – pirmosios. Mat antrųjų nespėjęs nė pradėti derybininkas jau sakė, kad nelabai tikisi ko nors gero. Tad A.Abišalos žlugdyti nereikėjo…

Ką čia svarstyti – jokių derybų nebuvo nei organizuota, nei planuota rimtai jų imtis. Nei iki tol, kol buvo parašytas tas „nepaprastai svarbus” laiškas ir gautas atsakymas, nei po to. Kodėl? Čia atskira kalba, bet greičiausiai priežastis ta, kad jokie oligarchai to neužsakė ir už tai nemokėjo. Mat kita motyvacija – ką nors ilgai ir atkakliai daryti – dabartinei Vyriausybei nebūdinga.

Tik štai įdomumas: ko taip spirga ir straksi buvęs Lietuvos diplomatijos šefas? „Nuo 2000 m. lapkričio 9 d. – užsienio reikalų ministras vienuoliktojoje, dvyliktojoje ir tryliktojoje (prisiekė ir pradėjo eiti pareigas 2004 m. gruodžio 14 d.) Vyriausybėse. 2001-2004 m. vadovavo Lietuvos Respublikos derybų dėl narystės Europos Sąjungoje delegacijai”, – skelbia apie jį Seimo interneto svetainė.

Įdomu, kas tada trukdė, žlugdė ir neleido derėtis, užuot su komjaunuolišku, KGB rezervo stažu sustiprintu entuziazmu uždarinėjus derybinius punktus ir pasakojus tautai, kaip viskas būsią nuostabu ir be IAE? Gal ir tada J.Veselka, E.Klumbys ar net koks V.Šustauskas parašė laišką? Gali būti. Dabar nebe taip svarbu.

Faktas lieka faktas. Tiek šalies Vyriausybė, tiek visi stabilumą ir Europos tapšnojimą per petį mėgstantys (beveik taip pat kaip rusiškus pinigus) „valstybininkai”, o ir saikingoji parlamentinė opozicija gali lengviau atsipūsti.

Juk dar prieš savaitę valdančioji koalicija sutriko ir sunerimo taip, jog net ėmė skelbti pritarianti referendumo dėl jėgainės pratęsimo idėjai. Aišku, ne dėl to, kad tikrai būtų norėjusi referendumo. Tiesiog ponus labai sujaudino „nekontroliuojami procesai” ir visokios ten visuomeninės iniciatyvos – juk padėtį reikia valdyti. Ir valdyti turi jie.

Nebežinodami, kaip išlikti originaliems, konservatoriai paskelbė rinksiantys parašus po peticija Briuseliui. Nežinia, ar daug spėjo surinkti, bet dabar ramu – nebereikės vargti. Pakaks tik gūžtelėti pečiais, liūdnai atsidusti ir pasiųsti visus nepatenkintus gresiančiomis kosminėmis sąskaitomis už elektrą – pas J.Veselką.

Šis, kaip ir dar keli parlamento bei viso Lietuvos politinio teatro klounai, visada atsidurs laiku ir vietoje. Ten, kur reikia kaip galima kvailiau kam nors paoponuoti, diskredituoti kokią apysveikę iniciatyvą ir pan. Kas jiems, tiems populistams ir marginalams? Jie gali pabūti ir kalti, ir negeri, ir netgi daug kartų. Dar neseniai Rusijoje už bet kokį gaisrą, paskendusį povandeninį laivą, masinį triušių gaišimą ar sprogimą atsakomybę prisiimdavo (kol buvo gyvas) Šamilis Basajevas. Daug kas įtardavo, kad ne už dyką. Teroristų pas mus nėra, bet politinių niekšybių ir marazmo naštos valdžia tampo ant pečių užtektinai. Kodėl kartais jo dalelės nenumetus ant kokio nors rėksnio pečių. Kai kurių net samdyti nereikia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.