Palangos paplūdimius gelbės žemsiurbė

Po ilgų diskusijų nuspręsta, kad šiais metais populiariausias paplūdimys Palangoje tarp Birutės kalno ir jūros tilto bus papildomas smėliu, kuris į krantą bus pumpuojamas iš žemsiurbės.

Vykdant darbus 900 metrų nuo kranto atstumu minėtame ruože negalės žvejoti priekrantės žvejai, tačiau už tai jiems Žemės ūkio ministerija turės išmokėti pinigines kompensacijas.

Per 6 mln. litų vertės projektą laimėjo UAB „Klaipėdos hidrotechnika”.

Taikant naująjį metodą nuo balandžio pirmosios savaitės iki birželio 1-osios Palangos paplūdimys apie 1 kilometro ruože turėtų paplatėti nuo 20 iki 70 metrų.

„Žemsiurbė ties Juodkrante siurbs smėlį iš jūros dugno, maždaug 25 metrų gylio. Ties Palangos paplūdimiu bus nutiestas vamzdis. Prie jo atplaukęs laivas tą smėlį kartu su vandeniu išpumpuos į krantą. Susidarius tam tikro dydžio kalniukui, smėlis bus pumpuojamas į kitą vietą”, – „Vakarų ekspresui” sakė Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Regioninės plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Asta Raugalienė.

Anot specialistės, poilsiautojai dėl smėlio pumpavimo nepatogumų esą nepajus ir galės drąsiai vaikščioti paplūdimiu.

Pirminiais skaičiavimais, esant geram orui, kiekvieną dieną per du kartus į paplūdimį turėtų būti supilta po kelis tūkstančius kubinių metrų smėlio.

„Žemsiurbė negali dirbti, jei bangų aukštis siekia per 1,5 metro, o vėjo greitis – per 15 metrų per sekundę. Paplūdimių papildymo smėliu jį vežant sunkvežimiais, kaip buvo anksčiau, atsisakėme, nes negalima darkyti kopų ir sutvarkytų Palangos gatvių. Smėlio papildymas jį pumpuojant vamzdžiu turėtų būti efektyvesnis. Vien Olandijoje tokiu būdu į paplūdimius kasmet išpilama per 12 mln. kubinių metrų smėlio 200 kilometrų ruože”, – sakė specialistė.

Paplūdimiai smėliu bus maitinami ir Melnragėje – šiuo tikslu iš uosto akvatorijos išsiurbtas smėlis supilamas į priekrantę.

Pinigai Palangos paplūdimiams papildyti smėliu skirti iš 2004-2006 metų programos, kurią finansavo Europos Sąjunga. 2008-2013 metams skirti struktūrinių fondų pinigai bus gauti parengus naujus projektus, tad valdininkai turi suskubti tai padaryti jau šiemet, norint, kad pliažai būtų gelbėjami ir kitais metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.