Viešasis interesas negali pralaimėti Kuršių nerijos byloje, pabrėžė Prezidentas

Prezidentas Valdas Adamkus pabrėžė, kad kovoje su nelegaliomis statybomis saugomose teritorijose, tarp jų ir Kuršių nerijoje, turi laimėti viešasis interesas, ir pareikalavo, kad aplinkos ministras Artūras Paulauskas patrauktų atsakomybėn pareigūnus, kurie jose sudarė sąlygas neteisėtiems veiksmams.

Tokią poziciją šalies vadovas išsakė antradienį susitikęs su aplinkos ministru.

Pasak Prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, susitikime Prezidentas išklausė ministro pateiktą informaciją, kokių konkrečių priemonių ketinama imtis kovojant su nelegaliomis statybomis Kuršių nerijoje ir kitose saugomose teritorijose.

Prezidentas paragino A. Paulauską šią sritį laikyti prioritetine ir nenuolaidžiauti įstatymus ketinantiems apeiti asmenims.

„Būtų sunku suprasti, jei triukšmingai pradėtus tyrimus valstybė baigtų taikos sutartimis, ar jie būtų numarinti dėl senaties termino”, – Prezidento poziciją citavo R. Grumadaitė.

Anot jos, ministras šalies vadovą patikino, kad teismuose pradėtos bylos bus tiriamos toliau ir neketinama sudaryti taikos sutarčių.

Ministras informavo V. Adamkų ir apie patikrinimą Kuršių nerijos nacionaliniame parke. Buvo pažymėta, kad žalos valstybei nepadaryta ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovė Rūta Baškytė yra įpareigota šalinti pastebėtus trūkumus.

Po susitikimo su Prezidentu A. Paulauskas žurnalistams sakė, kad statybų sektoriuje yra daugybė taisytinų dalykų. Ministras teigė atkreipęs dėmesį į pakankamai liberalų atsakingų tarnybų požiūrį tiek aiškinantis pažeidimus, patraukiant atsakomybėn, tiek ir vykdant į teismo sprendimus. Teismų sprendimai nugriauti neteisėtus pastatus nevykdomi ir po keletą metų.

Naujasis aplinkos ministras mano, kad reikia daugiau tvarkos reikalauti iš apskričių vadovų ir jų vadovaujamų statybos priežiūros institucijų, savivaldybių, kurios tvirtina detaliuosius planus statyboms, ir inspekcijos, kuri teikia metodinę paramą savivaldybėms. Jis dar kartą pabrėžė, jog visi sprendimai turi būti vykdomi tuoj pat.

A. Paulauskas sakė, jog Aplinkos ministerijoje ruošiami svarbūs statybų, teritorijų planavimo įstatymų pakeitimų projektai.

„Šuo metu atliekami tyrimai dėl Palangoje vykdomų statybų, dėl jau keturių ar šešių atvejų perduotos medžiagos Klaipėdos apygardos prokuratūrai”, – sakė A. Paulauskas.

Aplinkos ministras pažymėjo, jog būtina spartinti ir teismų procesus, kuriems yra sudarytos prielaidos būti dirbtinai vilkinamiems. „O blogiausia, kad kol kas nėra patraukto atsakomybėn nė vieno valstybės tarnautojo, kuris derino sprendimus”, – pažymėjo A. Paulauskas.

Ministras kalbėjo su Prezidentu ir apie patikrinimą Kuršių nerijos nacionaliniame parke. Jis teigė patikrinimą jame pradėjęs, kai tik gavo raštą iš Seimo kontrolieriaus tarnybos.

Antradienį prieš aplinkos ministrą su Prezidentu buvo susitikusi ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė. Ji teigė jau pustrečių metų patirianti nuolatinį politikų spaudimą dėl verslo interesų Kuršių nerijoje.

A. Paulauskas savo ruožtu pabrėžė, jog vidaus audito nederėtų laikyti spaudimu. Tai, pasak aplinkos ministro, yra normali tarnybinė praktika, kai gauti pareiškimai tiriami, apie rezultatus pranešama vadovui, jie vertinami ir tai reaguojama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.