Miškininkai šį pavasarį planuoja atkurti beveik 11 tūkst. hektarų valstybinio miško

Šį pavasarį 42 šalies miškų urėdijos planuoja atkurti 10 tūkst. 722 hektarus valstybinio miško. Tai beveik 17 proc. daugiau negu iškirsta (kirtimų plotas buvo 8931 hektaras, o apsodinta bus 1791 hektaru daugiau).

Daugiausia miškų atsodins Ukmergės urėdijos miškininkai – 482 hektarus. Panevėžio urėdijoje bus atkurta 463, Šiaulių – 450, Biržų – 437, Radviliškio – 346, Marijampolės – 325, Mažeikių – 317, Telšių – 314 hektarų. Šalčininkų, Jurbarko, Kretingos, Švenčionėlių, Tauragės, Trakų urėdijose planuojama atsodinti šiek tiek daugiau kaip po 300 hektarų miškų.

„Kadangi ši žiema priminė rudenį, žemė daug kur neįšalusi ir buvo galima nors ir kovo pradžioje sodinti mišką, tačiau daugelis miškininkų nerizikavo – sinoptikai pranašavo šaltas naktis. Drėgnose vietose pasodintus gležnus medelius šaltis gali iškilnoti, ir darbas būtų perniek”, – sakė šalies Generalinės miškų urėdijos generalinio miškų urėdo pavaduotojas Gintaras Visalga.

Vis daugiau kirtaviečių paliekama natūraliam – vadinamajam savaiminiam atžėlimui. Šį pavasarį planuojama taip apželdinti net apie 40 proc. kirtaviečių.

Per miškasodį ne tik atkuriami iškirsti medynai, bet ir veisiami nauji miškai. Vyriausybė yra įpareigojusi miškų urėdijas per pastaruosius dvejus metus įveisti 3 tūkst. hektarų naujų valstybinių miškų žemdirbystei netinkamose žemėse. Pernai buvo įveista 1390,6 hektaro miškų, šiemet tikimasi įveisti 1690 hektarų.

Valstybės miškininkai norėtų ir galėtų įveisti kur kas daugiau naujų miškų, tačiau apskričių administracijos tam kol kas perduoda nedaug žemių – dar nesibaigė žemės reforma.

Šalies girių plotus plės ir privačių miškų savininkai, ūkininkai.

Pasak Lietuvos miškininkų asociacijos valdybos pirmininko Algio Gaižučio, vien šios asociacijos nariai tikisi šį pavasarį atkurti ir įveisti daugiau kaip 1 tūkst. hektarų miškų.

Generalinės miškų urėdijos duomenimis, urėdijų medelynai šio pavasario miškasodžiui užaugino 71 mln. vienetų sodmenų. Apie 22 mln. jų bus parduota privačių miškų savininkams ir ūkininkams, panorusiems veisti miškus savo žemėse, likusius pasodins urėdijos, talkininkai.

Kad galėtų išauginti pakankamai ir gerų sodmenų, urėdijoms teko išplėsti ir modernizuoti medelynus. Pastaraisiais metais tam kasmet buvo skiriama 7-8 mln. litų, o šiemet planuojama investuoti beveik dvigubai daugiau. Panevėžio, Kretingos, Kuršėnų ir kai kurios kitos urėdijos pirks šaldytuvus sodmenims laikyti, o šie įrengimai nėra pigūs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.