Tibeto riaušininkai norėjo sužlugdyti olimpiadą, sako Kinijos premjeras

Kinijos premjeras Wen Jiabao (Ven Dziabao) po riaušių Tibete, kurioms slopinti buvo imtasi griežtų priemonių, atmetė raginimus boikotuoti olimpiadą ir sakė, kad jos nereikėtų politizuoti.
Pasak premjero, neramumai šiame Himalajų regione buvo pakurstyti siekiant sabotuoti rugpjūčio 8-24 dienomis vyksiančias olimpines žaidynes ir kad Kinija nuoširdžiai trokšta surengti sėkmingą olimpiadą.

„Mums reikia gerbti olimpiados ir olimpinės chartijos principus. Tai yra, neturėtume politizuoti olimpinių žaidynių”, – antradienį per spaudos konferenciją sakė jis.

„Iš tikrųjų jūs, reporteris, galite matyti to incidento, kuris neseniai įvyko Tibete, esmę. Jie norėjo sukelti olimpinių žaidynių sabotažą, kad pasiektų savo neapsakomą tikslą”, – pareiškė premjeras.

Wen Jiabao apkaltino tremtyje gyvenantį Tibeto dvasinį lyderį Dalai Lamą surežisavus riaušes, kurios praėjusią prasidėjo Lhasoje, o paskui išplito ir į kitas provincijas. Jų metu žuvo dešimtys žmonių.

Dalai Lama ir jo šalininkai išeivijoje neigė, kad organizavo šį smurtą.

Holivudo aktorius Richardas Gere’as (Ričardas Giras), kuris organizacijos „Tarptautinė kampanija už Tibetą” (International Campaign for Tibet) pirmininkas, sakė, kad, jo asmenine nuomone, „būtų nesąžininga” dalyvauti Pekino žaidynėse, jei Kinija taikiai neišspręstų neramumų Tibete.

Tačiau Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) pirmininkas Jacques’as Rogge (Žakas Rožė) pirmadienį sakė, kad nė viena vyriausybė neparagino boikotuoti olimpiados dėl Tibeto.

Jungtinės Valstijos, kurios vadovavo 1980 metų Maskvos olimpiados boikotui dėl sovietų invazijos į Afganistaną, neplanuoja uždrausti savo sportininkams vykti į Pekiną, pirmadienį sakė JAV olimpinis komitetas.

Kinija į žaidynes investavo dešimtis milijardų dolerių ir daug prestižo ir tikis, kad jos pademonstruos vieningos ir klestinčios visuomenės įvaizdį.

Wen Jiabao sakė, kad Kinijos tikslas yra surengti „dar geresnę olimpiadą, kad sportininkai būtų patenkinti ir kad būtų patenkinti viso pasaulio žmonės”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Tibeto riaušininkai norėjo sužlugdyti olimpiadą, sako Kinijos premjeras"

  1. tikintis

    Supuvę kiniečiai, okupavo Tibetą norėdami užgrobti senovinius mokymus, tą jie ir padarė. Bet visa laimė, kad didžioji dalis mokymų yra žmonių galvose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.