„Tvarkiečiai” inicijuoja kreipimąsi į KT dėl V.Adamkaus suteiktos Lietuvos pilietybės

Seimo „Tvarka ir teisingumas” frakcija inicijuoja kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl prezidento Valdo Adamkaus sprendimo suteikti Lietuvos pilietybę išimties tvarka Rusijos verslininkui Mansurui Sadekovui.

Kaip pirmadienį pranešė frakcija, jos seniūnas Valentinas Mazuronis įregistravo Seimo nutarimo projektą, kuriuo KT būtų prašoma ištirti, ar V.Adamkus nepažeidė Konstitucijos ir Pilietybės įstatymo nuostatų, 2003-ųjų vasarį pasirašydamas dekretą dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka minėtam Rusijos piliečiui.

Teigdamas, kad šio dekreto rengimo dienomis bei po jo pasirašymo į V.Adamkaus rinkimų kampaniją finansavusio fondo sąskaitą per keletą kartų buvo pervesta 400 tūkst. litų paramos, V.Mazuronis tvirtina, jog „yra pagrindo manyti, kad V.Adamkus, pasirašydamas minėtą dekretą, vadovavosi ne Lietuvos valstybės, bet privataus asmens interesais už suteiktą finansinę paramą, todėl neteisėtu tikslu panaudojo tik prezidentui Konstitucijos suteiktą išimtinę teisę suteikti asmenims Lietuvos pilietybę išimties tvarka ir tuo diskreditavo Prezidento institucijos autoritetą”.

Teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą turi Vyriausybė, teismai ir ne mažiau nei 29 parlamentarų grupė, tačiau jeigu į Teismą kreiptųsi visas Seimas, tuomet klausimas būtų nagrinėjamas pirmumo tvarka.

Dienraštis „Lietuvos žinios” skelbė, kad prieš penkerius metus, paskutinėmis pirmosios kadencijos dienomis V.Adamkus pasirašė dekretą dėl pilietybės suteikimo su Viktoru Uspaskichu siejamam M.Sadekovui. Anot dienraščio, po šio dekreto į V.Adamkaus fondą V.Uspaskicho vadovaujamų įmonių darbuotojai pervedė po kelis tūkstančius litų. Visos gautos lėšos buvo panaudotos V.Adamkaus rinkimų kampanijos skoloms padengti.

V.Adamkus per savo atstovus yra pareiškęs, kad nėra įsipareigojęs nė vienam savo finansiniam rėmėjui.

„Viskas yra išsakyta, daugiau nieko nekomentuosiu. Jei tai yra ateinančių rinkimų kampanijos dalis, aš joje nedalyvauju”, – pirmadienį žurnalistams sakė V.Adamkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.