Pasirašydama memorandumą su JAV, Lietuva siekia savo piliečiams užtikrinti judėjimo laisvę – V.Adamkus

Su JAV pasirašomas savitarpio supratimo memorandumas dėl bevizių santykių svarbus užtikrinant Lietuvos piliečių judėjimo laisvę, teigia prezidentas Valdas Adamkus.
„Vizų režimas spaudžiamas jau beveik ištisus metus. Pusė Europos Sąjungos narių piliečių turi teisę važinėti po visą pasaulį, naudotis tomis teisėmis. Man atrodo, kad Lietuva lygiai taip pat savo žmonėms turi suteikti galimybę judėti laisvai”, – pirmadienį žurnalistams kalbėjo V.Adamkus.

Memorandumą Lietuva ir JAV pasirašys pirmadienį vakare Vašingtone. Kaip BNS informavo Užsienio reikalų ministerijoje (URM), dokumentą su JAV administracijos atstovu pasirašys Lietuvos ambasadorius JAV Audrius Brūzga.

Pasirašydamos memorandumą, šalys patvirtina pasirengimą sustiprinti teisėsaugos įstaigų bendradarbiavimą, padidinti readmisijos priemonių efektyvumą ir pagerinti oro uostų saugumo kontrolę. Memorandumas yra viena preliminarių prisijungimo prie JAV bevizės programos sąlygų.

Tokį memorandumą praėjusią savaitę JAV pasirašė su Estija ir Latvija.

Viena iš JAV nustatytų sąlygų beviziam režimui gauti yra reikalavimas, kad atmestų paraiškų vizai gauti kiekis neviršytų 10 proc. ribos. 2006 metais šis Lietuvos rodiklis buvo 27,7 proc., tuo tarpu pernai, pasak URM sekretoriaus Oskaro Jusio, Lietuvoje riba nebuvo peržengta. Tačiau ją viršijo užsienyje gyvenantys lietuviškų pasų savininkai, kurie taip pat gali prašyti JAV vizos.

Apie 400 tūkst. tautiečių gyvena užsienyje, didžioji dalis – Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje.

Nemažai emigrantų, prašydami JAV vizų, negali pateikti pažymų, jog turi gerą tarnybą, stabilias pajamas ar nekilnojamojo turto. Nesant garantijų, jog jie po kelionės į JAV bus suinteresuoti grįžti į dabartinę savo gyvenamąją vietą, vizų jie dažnai negauna.

Anksčiau nemažai Lietuvos piliečių, gavęs turistines vizas, nelegaliai pasilikdavo JAV dirbti. Tačiau Lietuvai tapus ES nare ir atsivėrus legalioms Vakarų Europos darbo rinkoms bei stabiliai gerėjant šalies ekonominiai padėčiai Amerika tapo kur kas mažiau patraukli uždarbiams ar emigracijai.

Lietuva, siekdama galimybės savo piliečiams be vizų vykti į JAV, jau keletą metų įgyvendina „kelio gairių” planą, kuris numato galimybę JAV vizų atsisakymo programą ateityje taikyti naujosiomis Europos Sąjungos narėmis tapusių Vidurio ir Rytų Europos valstybių piliečiams.

Lietuva vienašališkai panaikino vizų režimą JAV piliečiams 1994 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.