Geriausi Europos mokslininkai

Briuselyje buvo surengta iškilminga ceremonija, per kurią pirmą kartą vienu metu buvo įteikti trys prestižiškiausi Europos mokslo apdovanojimai: premija už mokslo žinių sklaidą, Marijos Kiuri apdovanojimai ir Dekarto prizai.

Kembridžo universitetui atstovaujanti Italijos tyrinėtoja Luisa Corrado gavo vieną iš penkių specialių Marijos Kiuri apdovanojimų už atliktą tyrimą apie turto ir laimės sąsają. Kitais šios premijos laureatais tapo Stambulo Sabanci universiteto mokslininkas Batu Ermanas už vėžį naikinančių ląstelių taikymą, Kembridžo universiteto fizikė Andrea Ferrari už nanovamzdelių ir naujų elektroninių prietaisų tyrimus, Portsmuto universiteto profesorius Robertas Nicholasas už laimėjimus tamsiosios energijos srityje ir Valerie O’Donnell iš Kardifo universiteto už darbą tyrinėjant laisvuosius radikalus. Visiems šiems mokslininkams įteiktos 50 tūkst. eurų (172 500 litų) premijos.

Per apdovanojimų ceremoniją už mokslą ir mokslinius tyrimus atsakingas Europos komisaras Janezas Potočnikas sakė: „Šios premijos geriausiai parodo, ką Europa gali pasiūlyti. Jomis įvertinamas profesionalumas, atvirumas ir kūrybiškumas – savybės, kurios svarbios visiems mokslininkams, tyrinėtojams, išradėjams ir mokslo informacijos skleidėjams.”

Apdovanojimai taip pat buvo skirti įvairių šalių mokslininkų grupėms, kurioms pavyko pasiekti bendrų išskirtinių rezultatų. Nugalėtojus atrinko trys atskiros vertinimo komisijos.

Išskirtas EPICA projektas, labai praplėtęs mūsų supratimą apie pasaulio klimato kaitą per pastaruosius 800 tūkst. metų. Mokslininkų grupė VIRLIS gavo prizą už bakterijos Listeria tyrimą, kuris pravers kovojantiems su listerioze. Grupė „SynNanoMotors” sulaukė pripažinimo už tai, kad pagamino dirbtinius molekulinius variklius ir mechanines nanomašinas, kurios turėtų būti plačiai taikomos ateityje. Visi šie darbai įvertinti prestižine Dekarto premija, o jų autoriai pasidalijo apie 1,4 mln. eurų (4,8 mln. litų).

Buvo įteikti ir trys apdovanojimai, kiekvienas jų – 60 tūkst. eurų (207 tūkst. litų) vertės už projektus, kuriais skatinamas visuomenės domėjimasis moksliniais tyrimais ir populiarinamas mokslas. Premija apdovanotas Peterio Leonardo ir Andrew Coheno dokumentinis filmas „Didžioji mūsų visatos dalis neištirta”, pasakojantis apie tai, kad didžiąją mūsų visatos dalį sudaro paslaptinga tamsioji medžiaga ir tamsioji energija. Kitais nominantais tapo astrofizikas Jeanas Pierre’as Luminet ir rašytoja Delphine Grinberg.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.