Nauja šilumos kainų nustatymo metodika gerokai griežtesnė

Nauja šilumos kainų nustatymo metodika leis šilumos tiekėjams kainas keisti ne dažniau kaip du kartus per metus, jeigu kuro kaina keisis 15 proc., be to, sugriežtinta dalis sąlygų. Iki šiol šilumos kaina buvo nustatoma kartą per metus.

Naują metodiką Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (Komisija) patvirtino penktadienį. Artimiausiu metu numatoma pradėti viešai svarstyti ir karšto vandens kainų nustatymo metodiką.

Šilumos kainų skaičiavimo metodika sugriežtino šilumos tiekėjų sąnaudų vertinimą. Nuo šiol visi šilumos tiekėjai bus suskirstyti į grupes pagal dydį, ir jų veiklos sąnaudos bus lyginamos tarpusavyje, taip pat keliama užduotis siekti geriausių rezultatų pagal jau turimus pavyzdžius.

Numatyta, kad kilus abejonių, ar šilumos tiekimo įmonės pagrįstai moka už kurą, remontą ar kitas prekes, Komisija turės teisę pareikalauti išsamios informacijos, iš kur prekės pirktos ir kas yra tų įmonių savininkas. Jeigu Komisija nustatys, kad šilumos tiekimo įmonė susijusi tarpusavyje, pavyzdžiui, yra tie patys akcininkai su kuro tiekimo ar kitų prekių tiekėjais, tai sandorio kaina bus pripažįstama tik tokia, kokia tas prekes būtų buvę galima įsigyti iš kitų tiekėjų.

Taip pat bus prižiūrima, kur šilumos tiekimo įmonės išleidžia lėšas, gautas pardavus Aplinkos taršos leidimus (ATL). Komisija sieks, kad šios papildomos lėšos nebūtų švaistomos, o investuotos į taršos mažinimą. Jei šilumos tiekėjas neinvestuos į taršos mažinimą, tai ateityje lėšos ATL pirkimui nebus pripažįstamos pagrįstomis ir į tarifą nebus įskaičiuotos. Įmonėms, nusprendusioms ATL lėšas naudoti ne investicijoms, jos turėtų būti panaudotos tarifui mažinti.

Komisija tikisi, kad šilumos tiekėjams leidus dažniau perskaičiuoti kainas dėl kuro brangimo, joms nereikės daug skolintis iš bankų, išlaidos atitiks pajamas, o vartotojams šilumos kainų svyravimai nebus tokie drastiški.

Komisija metodikoje numatė ir didesnę savivaldybių įtaką šilumos kainoms. Be savivaldybės pritarimo šilumos tiekėjas negalės teikti Komisijai šilumos kainų skaičiavimų – prieš tai jis privalės suderinti ir investicijų programą su vietos savivalda. Nustatant bazinę šilumos kainą, Komisija tikrins investicijų atsipirkimą ir jų tikslingumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Nauja šilumos kainų nustatymo metodika gerokai griežtesnė"

  1. DVD

    💡 gal keturius kartus per metus tas kainas keisti?reikia didinti,butinai didinti,o tai ubageliai aplips pinigais,taigi reikia juos atimti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.