Uždariusi Ignalinos AE, Lietuva bus priversta naudoti labiau aplinką teršiantį elektrinių kurą, perspėja prezidentas

Uždarius Ignalinos atominę jėgainę, kitos Lietuvos elektrinės bus priverstos naudoti labiau teršiančias aplinką kuro rūšis, perspėjo prezidentas Valdas Adamkus.
Ketvirtadienį Briuselyje Europos Vadovų Tarybos susitikime svarstant energetikos ir klimato kaitos klausimus V.Adamkus kalbėjo apie sudėtingą energetinę situaciją po 2010 metų, kai Lietuva turi būti sustabžiusi Ignalinos AE veiklą, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

Prezidentas atkreipė dėmesį į Lietuvos ir viso Baltijos regiono pažeidžiamumą, visišką priklausomybę nuo Rusijos dujų ir jungčių su Europos Sąjunga nebuvimą. Jis paragino partnerius Bendrijoje ieškoti konkrečių priemonių, kad nepasikartotų situacija, kai net ir ES pastangos nepadėjo įtikinti Rusijos atnaujinti naftos žaliavos tiekimą Mažeikių naftos perdirbimo gamyklai naftotiekiu „Družba”.

Anot prezidento, senos branduolinės jėgainės uždarymas ir naujos statyba tampa ypač svarbiu Lietuvos nacionalinio saugumo klausimu ir jau žengti pirmieji žingsniai ruošiantis statyti Lietuvos elektros jungtis su Lenkija ir Švedija, tačiau ES turi priimti sprendimus ir dėl kitų reikalingų projektų, ypač dujų sektoriuje.

Briuselyje žurnalistams prezidentas, be kita ko, sakė, jog Lietuva neatsisako per stojimo į ES duoto įsipareigojimo uždaryti IAE, bet nori supažindinti ES su problemomis, kurios laukia ją uždarius, ir paraginti jas spręsti drauge.

Lietuva, nuogąstaudama dėl galimo būsimo elektros energijos stygiaus, jos gamybos kaštų pabrangimo bei priklausomybės nuo Rusijos gamtinių dujų tiekimo, norėtų pratęsti IAE veiklą iki pasistatys naują branduolinę jėgainę

ir elektros jungtis su Lenkija ir Švedija. Tačiau tokias Lietuvos viltis ES šalių ir Europos Komisijos atstovai vertina skeptiškai.

Naujos jėgainės statyba, kurioje taip pat dalyvautų kaimynės Lenkija, Latvija ir Estija, kaip manoma, užtruktų maždaug dešimtmetį.

Šalyje mėginama realizuoti iniciatyvą surengti referendumą dėl IAE veiklos pratęsimo, kurio rezultatas, tikimasi, taptų Vilniaus argumentu derantis su Briuseliu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.