Lietuva Briuselyje nesidera dėl IAE veiklos pratęsimo, supažindina su problemomis po jos uždarymo

spręsti drauge, pareiškė prezidentas Valdas Adamkus.

Jis taip pat pakartojo, kad Lietuva neatsisako per stojimo į ES duoto įsipareigojimo uždaryti IAE.

Tuo tarpu ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas ketvirtadienį Briuselyje tradiciniame Šiaurės ir Baltijos valstybių (NB6) premjerų susitikime pristatė galimas pasekmes Lietuvos ekonomikai ir energetikai uždarius Ignalinos AE ir informavo, jog Lietuva pasirengusi šią problemą svarstyti ir su Europos Komisija, ir su interesuotomis šalimis. Pasak Vyriausybės spaudos tarnybos, Šiaurės ir Baltijos premjerai sutarė, kad energetinis saugumas ir išorinė energetikos dimensija turi būti stiprinami.

Tačiau, pasak LTV pranešimo iš Briuselio, ES šalių ir Europos Komisijos atstovai skeptiškai atsiliepia apie galimybę pratęsti IAE veiklą, kurią Lietuva įsipareigojo uždaryti 2009-ųjų pabaigoje.

Lietuva, nuogąstaudama dėl galimo būsimo elektros energijos stygiaus, jos gamybos kaštų pabrangimo bei priklausomybės nuo Rusijos gamtinių dujų tiekimo, norėtų pratęsti IAE veiklą iki pasistatys naują branduolinę jėgainę

ir elektros jungtis su Lenkija ir Švedija. Naujos jėgainės statyba, kurioje taip pat dalyvautų kaimynės Lenkija, Latvija ir Estija, kaip manoma, užtruktų maždaug dešimtmetį.

Lietuvos Vyriausybė yra subūrusi komisiją, kuriai, atsižvelgiant į numatomą IAE eksploatavimo nutraukimą, pavesta įvertinti visas saugaus energijos teikimo po 2009 metų aplinkybes, jos vadovu paskirtas ekspremjeras Aleksandras Abišala.

Šalyje mėgima realizuoti iniciatyvą surengti referendumą dėl IAE veiklos pratęsimo, kurio rezultatas, tikimasi, taptų Vilniaus argumentu derantis su Briuseliu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.