Čado ir Sudano prezidentai pasirašė nepuolimo paktą

Čado ir Sudano prezidentai ketvirtadienį pasirašė nepuolimo paktą – jau šeštą susitarimą per penkerius metus, kuriuo siekiama užbaigti karo veiksmus tarp šių Afrikos kaimynių.
Sudano prezidentas Omaras al Beshiras (Omaras Beširas) ir Čado prezidentas Idrissas Deby (Idrisas Debis) Senegalo prezidentūroje pasirašę susitarimą paspaudė vienas kitam ranką. Pasirašymo ceremonijoje dalyvavo Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) ir Senegalo lyderis Abdoulaye Wade (Abdulajis Vadė).

Susitarimas sudarytas po daugiau kaip 24 valandas trukusių dramatiškų A.Wade bandymų Dakare sutaikyti abu priešininkus.

O.al Beshiras ir I.Deby kaltina vienas kitą remiant sukilėlius, kurie siekia nuversti jų vyriausybes, be to, įvyko keli abiejų šalių armijų susirėmimai.

Susitarimo tekste, kurį paskelbė Senegalo užsienio reikalų ministras Cheikhas Tidiane (Šeichas Tidianė), sakoma: „Iškilmingai įsipareigojame drausti bet kokią ginkluotų grupių veiklą ir nutraukti mūsų atitinkamų teritorijų naudojimą vienai ar kitai … valstybei destabilizuoti”.

Abu prezidentai taip pat įsipareigojo asmeniškai susitaikyti ir normalizuoti šalių santykius.

Jie pažadėjo padėti siekti taikos ir stabilumo regione, kurį ir taip vargina Darfūro konfliktas Vakarų Sudane prie Čado sienos, be to, pažadėjo įgyvendinti ankstesnius susitarimus, nors ir reiškiamos abejonės dėl visų šių susitarimų įgyvendinamumo.

Ketvirtadienį I.Deby vyriausybė sakė, kad Sudane įsikūrę Čado sukilėliai kirto sieną ir surengė puolimą. Čado sukilėliai ir Sudanas tai paneigė.

Čadas atrodo ramus, sakė prancūzų vadovaujamų pajėgų Darfūro pabėgėliams ginti (EUFOR Chad-CAR), kurias sudaro 3,7 tūkst. karių ir kurios pradedamos dislokuoti Čade ir Centrinėje Afrikos Respublikoje, atstovas.

Jungtinės Tautos trečiadienį nurodė, kad Rytų Čade jau yra maždaug 470 tūkst. pabėgėlių – 250 tūkst. iš Darfūro, 57 tūkst. iš Centrinės Afrikos Respublikos ir 180 tūkst. iš kitų paties Čado regionų.

Libijos lyderis Moameras Kadhafi (Muamaras Kadafis) tarpininkavo sudarant 2006 metų vasario taikos susitarimą, o kitas taikos susitarimas tų pačių metų rugpjūtį buvo sudarytas Sudano sostinėje.

Sudanas, Čadas ir Centrinės Afrikos Respublika 2007 metų vasarį sudarė kitą susitarimą neleisti sukilėliams iš kitų šalių naudotis jų teritorijomis. Pernai gegužę I.Deby ir O.al Beshiras drauge pasimeldę švenčiausioje musulmonų vietoje – Kaaboje Mekoje (Saudo Arabija) sudarė dar vieną paktą.

Antradienį O.al Beshiras vėl užsipuolė savo priešininką. „Po maldų Kaaboje, kartu pasakėme: „Sudarėme susitarimą ir tegu Dievas nubaudžia tą, kas jį sulaužys”. Jei Čado prezidentas negerbė susitarimo, sudaryto Kaaboje, kaip galima tikėtis, kad jis laikysis susitarimo, kurį (gali) pasirašyti Dakare?” – žurnalistams Dubajuje pareiškė jis.

Kontaktinė grupė, kurią sudaro Libija, Kongas, Senegalas, Gabonas, Eritrėja ir regioninių organizacijų pareigūnai, kartą per mėnesį rinksis stebėti, kaip vykdomas naujasis nepuolimo paktas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.