Turizmo sezono laukia štilis

Lietuvos uostamiestyje kasmet apsilanko vis daugiau turistų. Tačiau šiemet kelionių agentūros skelbia apie liūdnesnį nei įprastai sezoną.

Atvyksta apsipirkti

Iki šiol Klaipėdoje kasmet buvo optimistiškai stebimas turistų srauto didėjimas. Tiesa, to didėjimo šuoliai pastaruoju metu buvo ne tokie ryškūs, kaip yra buvę anksčiau, kai atvykėlių padidėdavo iki 30 proc.

Pernai apsilankė penkiais procentais daugiau turistų nei užpernai. Turizmo informacijos centro (TIC) vadybininkė Jurgita Nėniškienė pasakojo, kad dabar atvyksta ir nemažai pavienių žmonių, savarankiškai susidariusių kelionių maršrutus.

Pasak J.Nėniškienės, labiausiai užsieniečius vilioja Kuršių nerija, taip pat domina istorinės vietos, jie mielai lanko Klaipėdos senamiestį.

Dalies turistų, ypač atvykusiųjų kruiziniais laivais, tikslas – apsipirkimas. Ir ne tik suvenyrų. Kasmet mūsų kraštą atranda vis kitų šalių turistai – ne tik iš JAV, Jungtinės Karalystės, bet ir iš Naujosios Zelandijos, Olandijos. Vasario viduryje atidarius tiesioginį skrydį iš Norvegijos Ryge miesto taip pat padidėjo apsilankančiųjų srautas.

Išvaiko kylančios kainos

Tačiau kelionių agentūrų darbuotojai jau įžvelgia kitokią situaciją, kurią jie pavadino „sausuoju sezonu”.

Šiemet akivaizdžiai sumažėjo užsakomųjų kelionių, į Kruizinių laivų terminalą atplauks mažiau laivų nei pernai, garsusis „Constallation” šią vasarą prisišvartuos tik vieną kartą.

Bendrovės „Liturimex” Klaipėdos skyriaus vadovas Saulius Ružinskas pasakojo, kad viena atvykstamojo turizmo sumažėjimo priežasčių – kylant kainoms mūsų šalyje, brangsta apgyvendinimo paslaugos, maitinimas, transportas, kelionių paketai.

Tad žmonės renkasi kur pigiau, o paslaugų kokybė panaši. Pavyzdžiui, pastaruoju metu stebima labai išaugusi Bulgarijos paklausa.

Kita priežastis, pasak vadovo, nebeliko tiesioginio susisiekimo su Vokietija. Panaikinus skrydį iš Hamburgo į Palangą, nebeliko ir daug buvusių bei potencialių turistų.

Dauguma „Liturimex” klientų – aktyvūs dviračių sporto mėgėjai, kurie dabar renkasi Liepojos oro uostą.

Šiek tiek ironiškai atrodo ir Hamburgo oro uoste kabantis didelis plakatas, reklamuojantis kaimyninę Latviją: „Liepoja – vartai į Kuršių neriją”.

Optimistiškesnius planus S.Ružinskas sieja su kitais metais. Planuojama sulaukti grupių, pavienių užsakymų iš Norvegijos. Pasak vadovo, jau dabar žinoma, kad norvegus Klaipėdoje ir visoje pajūrio zonoje trauks SPA paslaugos bei vadinamasis medicininis turizmas.

Nostalgijos turizmas

Ieva Einaitė, „Rolinos” kelionių agentūros vadybininkė, taip pat teigė sulaukusi mažiau nei ankstesniais metais ekskursijų užsakymų.

Pasak jos, vadinamasis nostalgijos turizmas, nors ir nebe toks aktyvus, yra pagrindinė „Rolinos” atvykstamojo turizmo kryptis. Dauguma šioje agentūroje užsisakančiųjų ekskursijas – memelenderiai, senyvo amžiaus žmonės, kiti jau sunkiai bepavaikštantys ar judantys tik vežimėliais. Tai lemia ir ruošiamų ekskursijų sudėtingumą.

Tačiau, I.Einaitės teigimu, ne tai yra lemiamas veiksnys, dėl kurio šiemet sulauksime mažiau turistų. Vadybininkė pritarė, kad dalį atvykstančiųjų išties atsijojo panaikinti tiesioginiai skrydžiai iš Vokietijos.

Pasak vadybininkės, anksčiau šeštadieniais, nusileidus lėktuvui iš Hamburgo, būdavo įprasta jausti Palangos oro uosto šurmulį. Dabar tomis dienomis – štilis.

Vilioja sovietine realybe

Savotiškas štilis jaučiamas ir bendrovėse, aptarnaujančiose kruizinius laivus. Kelionių organizatorės „Klaipėdos Mėja” programų vadovės Simonos Simonavičiūtės teigimu, šiemet išties atplauks mažiau kruizinių laivų. Šį faktą lemia įvairios priežastys, ne vien tai, kad kasmet siūloma panaši turistų sutikimo bei ekskursijų programa. Laivų kompanijos savo ruožtu ieško įvairesnių maršrutų savo keleiviams ir paprastai į tuos pačius uostus nelinkusios grįžti.

Pasak S.Simonavičiūtės, agentūra nuolat atnaujina maršrutą. Be tradicinių lankytinų vietų senamiestyje, Nidoje ar Palangoje, turistai vežami į Ventės rago ornitologijos centrą, Kretingos vienuolyną, Žiemos sodą.

Pernai didelio populiarumo sulaukė kelionė į Lapių kaimą. Turistams buvo pasiūlyta važiuoti į sovietinį kaimą, užsukant į sodybas, kur žmonės dar daug darbų atlieka rankomis.

Šiemet į maršrutą įtrauktas ir Vėžaičių kultūros centras bei Priekulės laisvės kovų ir tremties istorijos muziejus, kur bus pristatomas jau kitoks mūsų istorijos aspektas.

S.Simonavičiūtės teigimu, nors ir stengiamasi programas keisti, jas įvairinti, bet tenka pripažinti, kad nesame toks didelis uostas ir sudėtinga kaskart parodyti vis ką nors naujo bei konkuruoti su kur kas didesniais Europos uostais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Turizmo sezono laukia štilis"

  1. VALDAS

    Ka galima Klaipedoi pamatyti.Jeigu tik atplaukia kruizinis laivas,visus kaip avinus sukisa i ta kvaila”Akropoly”.Manau tai yra neismanymas organizuoti ekskursijas.Atbaido ir kosmines kainos,bei aptarnavimo kokybe.Egipte pigiau negu Palangoi ,tai apie kokius turistus galime kalbeti.Palangoi prisipirko turtciai,sukciai visokiausiu pastatu,nori kad per metus atsipirktu,ispute kainas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.