Žemdirbiai siūlo cukraus fabrikui užsidaryti

Jei iki šio mėnesio pabaigos seniausio Lietuvoje Marijampolės cukraus fabriko savininkai nesutiks su žemdirbių reikalaujama cukrinių runkelių supirkimo kaina, šios įmonės dar šiemet gali nebelikti.

Vakar didelė dalis žemės ūkio kooperatyvo „Suvalkijos cukriniai runkeliai” narių pasiūlė bendrovei „Arvi cukrus” nuo šių metų gamybos sezono atsisakyti cukraus gamybos, jei įmonė nesutinka mokėti augintojų reikalaujamos kainos už cukrinius runkelius.

Tokį kooperatyvo vadovės Vidos Svotienės siūlymą palaikė 156 visuotiniame kooperatyvo narių susirinkime dalyvavę cukrinių runkelių augintojai. Iš viso į jį buvo atvykę 163 kooperatyvo nariai iš 339.

„Šis mūsų siūlymas – tik rekomendacinio pobūdžio ir tikimės, kad „Arvi cukraus” savininkai į jį atsižvelgs, nes mes siūlome žemdirbiams būti vieningiems ir nesudarinėti su cukraus gamintojais cukrinių runkelių pardavimo sutarčių šiems metams”, – sakė kooperatyvo valdybos pirmininkė V.Svotienė.

Ji priminė, kad neseniai kooperatyvo valdyba fabrikui pateikė savo pageidaujamą cukrinių runkelių supirkimo kainą – 150 litų už toną, ją didinant atsižvelgus į infliacijos lygį.

Tokį sprendimą kooperatyvo nariai priėmė po to, kai išgirdo UAB „Arvi cukrus” siūlomas cukrinių runkelių supirkimo kainas šiems bei dar keletui ateinančių metų.

Anot „Arvi cukraus” direktoriaus Gintaro Vaitkūno, perdirbėjai numatė, kad cukrinių runkelių supirkimo kaina turėtų susidėti iš dviejų dalių ir būti susieta su runkelių cukringumu bei baltojo cukraus pardavimo kaina. „Tokiu būdu tiek runkelių augintojai, tiek mes, perdirbėjai, taptume tikrais partneriais”, – teigė G.Vaitkūnas.

Jis pristatė įmonės siūlomas kainas – už bazinio 16 proc. cukringumo runkelių toną, pagal šios dienos cukraus pardavimo kainą – 2000 litų už toną, mokėti po 105 litus.

„Pastaraisiais metais vidutinis cukringumas svyravo apie 17 proc., tad supirkimo kaina būtų apie 120 litų už toną. Prie jos dar reikėtų pridėti po 31 centą už toną transportavimo išlaidų”, – tikino direktorius.

Savo siūlymus „Arvi cukraus” vadovas grindė tuo, kad Lenkijoje žemdirbiams perdirbėjai siūlo mokėti už toną cukrinių runkelių tik po 96 litus, o kitą Lietuvos cukraus fabriką valdanti „Danisco Sugar” – po 105 litus. Be to, G.Vaitkūnas prognozavo, kad artimiausiais metais cukraus pardavimo kaina kils, todėl žemdirbiams mokama cukrinių runkelių supirkimo kaina esą taip pat didės.

Tačiau tokie perdirbėjų siūlymai žemdirbius tik papiktino. Anot Marijampolės savivaldybės Smilgių žemės ūkio bendrovės pirmininko Romo Vilionio, jei „Arvi cukrus” nesutinka mokėti po 150 litų už toną, tai nėra ko čia kalbėti ir be reikalo gaišti laiką. Jam pritarė ir Vilkaviškio rajono ūkininkas Kazimieras Valuckas, kiti ūkininkai.

„Nenorim būti baudžiauninkai ir avinų avinai, sutinkantys runkelius auginti už tokią siūlomą kainą”, – teigė jie.

Šakių rajono L.Stonkuvienės agroserviso įmonės valdytojo Aleksandro Stonkaus teigimu, auginti cukrinius runkelius ir parduoti už tokią kainą, kokią siūlo perdirbėjai, neapsimoka. „Kur kas žemdirbiams naudingiau leisti įmonei visiškai restruktūrizuotis, atsisakant cukraus gamybos, bei gauti nemenkas Europos Sąjungos siūlomas išmokas – apie 151 litą už turėtą runkelių auginimo kvotą ir dar po 7,5 tūkst. litų už augintų runkelių hektarą, neskaitant tų 10 proc. iš įmonės gaunamų restruktūrizavimo lėšų. O tuose plotuose, kur būdavo auginami runkeliai, sėsime kitas kultūras”, – sakė jis.

A.Stonkaus teigimu, pasirašyti cukrinių runkelių auginimo sutartis su žemdirbiais vengia ne vien Marijampolės krašto, bet ir Panevėžio, Kėdainių krašto cukrinių runkelių augintojai. Jei ir šie atsisakys auginti cukrinius runkelius ir bus restruktūrizuojamas „Danisco Sugar” priklausantis cukraus fabrikas, tai išmokos žemdirbiams būtų vos ne dvigubai didesnės.

„Nieko neprarastų ir įmonės, jos galėtų pereiti prie kitokios gamybos, nes tektų tik išmontuoti cukraus gamybos linijas, o statiniai išliktų”, – tikino A.Stonkus.

Kaip po tokio Sūduvos žemdirbių sprendimo elgsis „Arvi cukrus”, vakar įmonės direktorius pasakyti negalėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.