Olandui nebus leista sužlugdyti Lisabonos sutarties, sako Suomijos premjeras

Suomijos premjeras Matti Vanhanenas (Matis Vanhanenas) trečiadienį leido suprasti, kad neleis autonominėms Olando saloms sužlugdyti Europos Sąjungos (ES) Lisabonos sutarties.
Šios Baltijos jūroje esančių salų provincijos, kurios gyventojai kalba švediškai, vyriausybei gali nepavykti užsitikrinti dviejų trečdalių daugumos 30 vietų parlamente, kurios reikia sutarčiai patvirtinti, nes daugelis vietos gyventojų mano, kad jų balsas Sąjungoje nėra girdimas.

Elisabeth Naucler (Elisabet Naukler), kuri atstovauja Olandui Suomijos parlamente, sakė, kad salos nori savo vietos Europos Parlamente ir pyksta ant Suomijos, nes ji nekovojo už olandiečių teisę toliau naudoti kramtomąjį tabaką.

M.Vanhanenas sakė, kad net jei Olando salos, su kuriomis pagal įstatymą reikia konsultuotis dėl sutarčių, nepatvirtins Lisabonos sutarties dėl ES institucijų reformavimo, Suomija ir kitos ES narės ją vis tiek ratifikuos.

„Jei Olandas jai nepritars, teisinė situacija bus paini, bet tai nesutrukdys ratifikavimui Sąjungos ar Suomijos lygiu”, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Specialistai sako, kad teisinė padėtis bus neaiški, jei Olandas nepatvirtins minimos sutarties.

M.Vanhanen ir E.Naucler sakė, kad Suomija ir Olandas toliau derėsis dėl šio klausimo sprendimo. „Labiausiai tikėtina galimybė bus Suomijai bandyti suderinti problemas (su Olandu) ir galbūt pažadėti jam vietą (Europos Parlamente)”, – nurodė E.Naucler.

Šiose tarp Švedijos ir Suomijos žemyninės dalies esančiose salose gyvena 26,2 tūkst. žmonių, kurie turi plačias autonomines teises, savo vėliavą ir pašto ženklus. Suomija pagal įstatymus negali jose dislokuoti karių ir ginklų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.