Seimo etikos sargai išsirinko vadą

Seimo Etikos ir procedūrų komisija išsirinko vadovą. Juo tapo opozicinės Darbo partijos deleguotas Manfredas Žymantas, tačiau jo kandidatūrą dar turės patvirtinti Seimas.
Už M.Žymantą ketvirtadienio posėdyje balsavo 7 etikos sargai iš 8 dalyvavusiųjų. Komisijos pirmininko vieta Darbo partijai priklauso remiantis opozicinių partijų susitarimu.

Etikos sargų krizė kilo po to, kai pernai lapkričio 14-ąją naujos sudėties Etikos ir procedūrų komisija neišrinko konservatorių frakcijai priklausančio Kęstučio Čilinsko pirmininku, nors dar išvakarėse opozicinės frakcijos sutarė, kad etikos sargams vadovauti turėtų būtent šis parlamentaras.

Nepavykus tapti komisijos vadovu K.Čilinskas pasitraukė ir iš jos narių. Nuo to laiko komisija buvo likusi be pirmininko – vadovo pareigas laikinai ėjo vicepirmininkas socialdemokratas Jonas Juozapaitis.

Pagal partijų susitarimą, etikos sargų pirmininko postas skiriamas opozicijai, o jo pavaduotojo – valdančiosioms partijoms.

Naujos sudėties Etikos komisiją seimūnai patvirtino lapkričio 8-ąją. Joje dirba socialliberalė Nijolė Steiblienė, konservatorius Antanas Matulas, liberalcentristas Saulius Lapėnas, liberaldemokratas Remigijus Ačas, socialdemokratai J.Juozapaitis ir Algimantas Salamakinas, Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos atstovai Skirmantas Pabedinskas ir Aldona Staponkienė, liberalė Dalia Teišerskytė ir darbiečiai M.Žymantas bei Zita Žvikienė.

Senoji Etikos ir procedūrų komisija subyrėjo po nepavykusio bandymo atstatydinti jos vadovę darbietę Romualdą Kšanienę, netekusią komisijos narių pasitikėjimo už dalyvavimą skandalą sukėlusioje finansiniais nusikaltimais įtariamo darbiečio Viktoro Uspaskicho spaudos konferencijoje Maskvoje.

Balsuojant Seime pritrūko balsų jai nušalinti, tačiau daugelis komisijos narių atsisakė su ja toliau dirbti ir komisija buvo performuota iš naujo.

Etikos ir procedūrų komisija sudaro 12 narių, kurie į ją skiriami proporcinio atstovavimo principu – tai yra joje atstovaujama kiekvienai parlamentinei frakcijai.

Tačiau kai kurie tiek ankstesnės, tiek dabartinės komisijos nariai kalba, jog etikos sargų komanda neturėtų būti formuojama remiantis priklausomybe partijai. Jie skatina grįžti prie ankstesnės tvarkos, kai kiekvienas Etikos komisijos kandidatas turėdavo surinkti 15-kos jį remiančių parlamentarų parašus ir tuomet jį jau galėjo tvirtinti visas Seimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.