Infliacija „pagerino“ dešimtmečio rekordą

Prie to, kad viskas brangsta, lietuviai jau priprato. Tačiau vasarį kainų kilimas šalyje pasiekė dešimtmečio rekordą. Ekspertai infliacijos atoslūgio nežada.

Buvo ir blogiau

Metinė infliacija Lietuvoje vasarį, palyginti su tuo pačiu 2007 m. mėnesiu, siekė 10,8 proc. ir buvo didžiausia per pastaruosius 11 metų. Vartojimo prekės per metus pabrango 10,8 proc., o paslaugos – 10,7 proc. Liūd-nesnė situacija atrodė tik 1997-ųjų sausį, kai šis rodiklis siekė 12,7 proc.

Galime pasiguosti nebent tuo, kad mažiau nei prieš aštuoniolika metų infliacijos rodikliai buvo triženkliai. Statistikos departamento duomenimis, 1991 m. gruodį metinė infliacija siekė 382,7 proc., o 1992 m. – net 1162,6 proc., dar po metų sumažėjo iki 188,7 proc.

Liūdna statistika

Šių metų vasarį vidutinė metinė infliacija (dvylikos paskutinių mėnesių ir atitinkamų ankstesnių dvylikos mėnesių vidutinis kainų pokytis) buvo 6,8 proc., o mėnesio infliacija (vasarį, palyginti su sausiu) buvo 1,1 proc.

Tokią didelę metinę infliaciją lėmė per 17 proc. pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 17,4 proc. – būsto prekės ir paslaugos, vanduo, elektra, dujos ir kitas kuras, apie 15 proc. šoktelėjusios transporto grupės prekių ir paslaugų kainos. Tiesa, nemažai parduotuvių surengė išpardavimus – 4 proc. atpigę drabužiai ir avalynė kiek sumažino ir infliaciją.

Moka gyventojai

Praėjusio mėnesio kainų augimo rodikliai ir ateities prognozės gana niūrios. Greito pagerėjimo ekspertai taip pat nežada.

„Dabar stebime vadinamąjį antrinį kainų augimą. Didėja gamybos sąnaudos, o nenorėdami prarasti pelno gamintojai šias sąnaudas užkrauna ant mūsų, vartotojų, pečių – į produktų kainą įskaičiuoja pabrangusias gamybos sąnaudas: elektrą, dujas, degalus ir pan. Šiais metais pagerėjimo tikėtis neverta. Vidutinė metinė infliacija šiemet bus apie 8–9 proc. Be to, darbdaviai nuolat jaučia didelį spaudimą kelti atlyginimus. Tačiau tai prie nieko gera neveda, nes atlyginimų kilimas jau seniai viršijo darbo našumo augimą”, – rekordinės infliacijos priežastis aiškino „Sampo” banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė.

Ekspertų patarimai

Pasak analitikės, norėdami pažaboti infliaciją, Vyriausybė ir darbdaviai turėtų elgtis ryžtingiau. Pastariesiems ekspertė patarė nedidinti atlyginimų tokiu tempu. Jis turėtų būti lygus darbo našumo kilimui. Kita išeitis – algas kelti tik mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms, o tie, kurie uždirba daugiau, turėtų suveržti diržus.

Patarimas Vyriausybei – griežtinti fiskalinę politiką, apkarpyti kai kurias išlaidas ir didinti mokesčius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.