Ukraina gali padidinti tarifus už dujų saugojimą, jeigu dujos pabrangs

„Naftogaz” gali padidinti tarifą už dujų saugojimą savo požeminėse saugyklose, jeigu Vidurio Azijos kuras, kurio tradicinė vartotoja yra Ukraina, pabrangs, pareiškė Ukrainos valstybinės bendrovės spaudos atstovas Valentinas Zemlianskis.

Atsakydamas į klausimą, kaip į galbūt padidėsiančius tarifus už dujų saugojimą Ukrainos saugyklose reaguos partneriai, visų pirma – Rusijoje, V. Zemlianskis atsakė: „Tai derybų klausimas”.

Antradienį trijų valstybės kompanijų vadovai – Jagšigeldy Kakajevas iš „Tukrmengaz”, Nurmuchamedas Achmedovas iš „Uzbekneftegaz” ir Uzakbajus Karabalinas iš „Kazmunaigaz” – visi drauge lankėsi pas Rusijos dujų monopolijos valdybos pirmininką Aleksejų Milerį ir paskelbė nuo kitų metų dujas pardavinėsiantys europinėmis kainomis.

Antra po Rusijos dujų gamintoja ir eksportuotoja posovietinėje erdvėje yra Turkmėnija, turinti 22 trilijonus kubinių metrų potencialių dujų atsargų. Turkmėniškos dujos tiekiamos per tranzitinių dujotiekių sistemą Vidurio Azija – Centras, nutiestą per Uzbekistano, Kazachstano ir Rusijos teritoriją. Dujų bendrovė „Gazprom” užtikrina turkmėniškų dujų tranzitą Rusijos teritorija į Ukrainą ir atlieka turkmėniškų dujų tranzito Uzbekistano ir Kazachstano teritorija operatorės funkcijas.

Praėjusių metų lapkritį „Gazprom” pasirašė su Turkmėnija papildomą sutartį, pagal kurią dujų kaina pirmąjį 2008 m. pusmetį sieks 130 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų, antrąjį pusmetį – 150 JAV dolerių, o nuo 2009 m. sausio 1 d. kaina bus nustatoma pagal kainos formulę rinkos principais. Pagal kainos formulę, įsigaliosiančią nuo 2009 metų, bus nustatoma dujų tiekimo kaina pagal ilgalaikį kontraktą iki pat 2028 metų. Iki 2009 m. „Gazprom” superka iš Turkmėnijos 50 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

Gruodžio pabaigoje „Gazprom” taip pat susitarė dėl uzbekiškų dujų kainos 2008 metams, kurios buvo nustatytos pagal regioninės rinkos sąlygas. Iki tol uzbekiškų dujų tūkstantis kubinių metrų kainavo 100 JAV dolerių. Su Kazachstanu Rusija 2005 m. lapkritį pasirašė penkeriems metams kontraktą dėl dujų tranzito (iki 55 mlrd. kubinių metrų) iš Turkmėnijos ir Uzbekistano.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.