Nuostolingos universaliosios pašto paslaugos bus kompensuojamos

Pagrįsti universaliųjų pašto paslaugų teikimo nuostoliai bus kompensuojami iš Susisiekimo ministerijai tam tikslui skirtų valstybės biudžeto asignavimų.

Atsižvelgdama į būtinybę visoje šalies teritorijoje nenutrūkstamai teikti pašto paslaugas ir į tai, kad teikti šias paslaugas nuošaliose vietovėse gali būti nuostolinga, Vyriausybė trečiadienį patvirtino nuostolingų universaliųjų pašto paslaugų kompensavimo taisykles.

Pašto įstatymas nustato, kad universaliųjų pašto paslaugų tarifai privalo būti pagrįsti teikiamų paslaugų sąnaudomis, tačiau prieinami visiems pašto paslaugų naudotojams, skaidrūs ir nediskriminuojantys. Jei universaliųjų pašto paslaugų teikėjui Vyriausybė nustato didžiausius universaliųjų pašto paslaugų tarifus, mažesnius už pašto paslaugų sąnaudas, šių sąnaudų ir tarifų skirtumas padengiamas Vyriausybės nustatyta tvarka iš valstybės biudžete numatytų lėšų.

Patvirtintos Nuostolingų universaliųjų pašto paslaugų kompensavimo taisyklės nustato tokių paslaugų kompensavimo atvejus ir tvarką.

Vadovaujantis šiomis taisyklėmis, universaliųjų pašto paslaugų teikėjas, patyręs nuostolių dėl įpareigojimo teikti tokias paslaugas, nustatyta tvarka turės kreiptis į Ryšių reguliavimo tarnybą. Atsižvelgdama į šios tarnybos išvadas, galutinį sprendimą dėl galimo nuostolių kompensavimo priims Susisiekimo ministerija.

Nuostolingų universaliųjų pašto paslaugų kompensavimo taisyklės atitinka Europos Sąjungos teisės reikalavimus – jos parengtos įgyvendinant Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl Bendrijos pašto paslaugų vidaus rinkos plėtros bendrų taisyklių ir paslaugų kokybės gerinimo.

Šiuo metu vienintelis universaliųjų pašto paslaugų teikėjas šalyje yra bendrovė „Lietuvos paštas”. Nauji universaliųjų pašto paslaugų tarifai, įsigalioję 2007 m. rugsėjo 1 dieną, yra pagrįsti universaliųjų pašto paslaugų sąnaudomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.