Prieš Tibeto vienuolius antrąją protestų dieną panaudotos ašarinės dujos

Kinijos policija vaikydama antrą dieną Tibeto sostinėje Lhasoje vykstančių protestų dalyvius panaudojo ašarines dujas, trečiadienį pranešė „Radio Free Asia”.
Šimtai protestuojančių budistų vienuolių reikalauja Tibeto nepriklausomybės. Antradienį iki 600 vienuolių žygiavo nuo savo vienuolyno iki policijos būstinės, kur reikalavo paleisti dieną prieš tai areštuotus vienuolius.

Pirmadienio protestai buvo surengti minint 1959 metų tibetiečių sukilimo, kuri Kinija nuslopino, metines.

Pastaruoju metu tibetiečių protestai vyko ir kaimyninėse šalyse Indijoje ir Nepale. Iki Pekino olimpiados likus vos keliems mėnesiams, jie vėl atkreipė dėmesį į Kinijos valdymą Tibete.

Tremtyje gyvenantis Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama pirmadienį taip pat kalbėjo apie tai, ką vadino dideliais žmogaus teisių pažeidimais Tibete.

Kai kurie antradienio demonstracijos Lhasoje dalyviai skandavo tokius šūkius kaip „Išvaduokite mūsų žmones” ir „Mes norim nepriklausomo Tibeto”, sakoma JAV finansuojamo „Radio Free Asia” pranešime. Šis radijas pirmasis pranešė apie pirmadienio protestus.

Prie policijos būstinės protestuotojus pasitiko „pora tūkstančių” ginkluotų policijos pareigūnų, kurie panaudojo ašarines dujas, remdamasis liudininkais nurodė „Radio Free Asia”.

Pranešime nesakoma, ar per šį susirėmimą buvo suimta vienuolių.

Iš pradžių „Radio Free Asia” paskelbė, kad pirmadienio demonstracijoje dalyvavo iki 300 vienuolių ir kad apie 60 jų buvo areštuota.

Slopindamos 1959 metų sukilimą kinų pajėgos išžudė dešimtis tūkstančių tibetiečių, nurodoma tremtyje esančios Tibeto vyriausybės interneto svetainėje.

Po šio sukilimo Dalai Lama turėjo bėgti iš savo tėvynės.

Kinai Tibetą pradėjo valdyti 1951-aisiais – praėjus metams po to, kai atsiuntė pajėgas šiam regionui „išvaduoti”. Pekinas ir dabar smerkia Dalai Lamą už tai, ką vadina jo pastangomis siekti Tibeto nepriklausomybės.

Pirmadienį maždaug 100 tibetiečių išeivių aktyvistų Indijoje pradėjo žygį prie Tibeto sienos, kurio tikslas buvo atkreipti dėmesį į žmogaus teisių pažeidimus Tibete.

Laisvės Tibetui siekiančios organizacijos žadėjo prieš olimpiadą rengti panašius protestus visame pasaulyje, galbūt net Kinijoje.

Vienas potencialus aktyvistų taikinys gegužės pradžioje gali būti Everestas, nes tuo metu kinai planuoja per Tibetą ir į šį aukščiausią pasaulio kalną nešti olimpinį deglą.

Trečiadienį Kinija paneigė pranešimą vienoje alpinistų interneto svetainėje, kad Pekinas uždraudė žmonėms tuo laiku kopti į Everestą iš Tibeto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.