JAV rinkimų kovai persikeliant į Misisipę, Obama pajuokia kalbas apie „svajonių bilietą”

Barackas Obama (Barakas Obama) prieš antradienio pirminius rinkimus Misisipėje, kur turėtų laimėti, pajuokė savo varžovės Hillary Clinton (Hilari Klinton) stovyklos kalbas apie „svajonių bilietą”.
B.Obama, kuris po 45 Demokratų partijos balsavimų turi maždaug šimtu delegatų daugiau, išjuokė H.Clinton stovyklą dėl tvirtinimų, kad jis nepasirengęs būti vyriausiuoju vadu, bet galėtų būti jos viceprezidentu.

„Jei aš nepasirengęs, tai kodėl galvojate, kad turėčiau būti toks puikus viceprezidentas?” – klausė jis per pirmadienio mitingą Kolambuse Misisipėje, taip prajuokindamas savo šalininkus.

Ilinojui atstovaujantis senatorius sakė, kad H.Clinton komanda „bando jus apsukti”.

„Laimėjau dvigubai daugiau valstijų nei senatorė Clinton. Laimėjau daugiau žmonių balsų nei senatorė Clinton. Turiu daugiau (partijos suvažiavimo) delegatų nei senatorė Clinton, – pareiškė jis. – Tad nesuprantu, kaip tas, kas yra antroje vietoje, siūlo viceprezidento postą žmogui, esančiam pirmoje vietoje”.

Didindami psichologinį spaudimą B.Obamai, H.Clinton padėjėjai stumia „svajonių bilieto” scenarijų kaip būdą išspręsti šias įtemptas varžybas, kurios gali tęstis iki pat Demokratų partijos suvažiavimo rugpjūčio mėnesį, per kurį bus išrinktas oficialus partijos kandidatas į JAV prezidentus.

Šeštadienį kalbėdamas Biloksyje buvęs prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) įrodinėjo, kad prezidentinis rinkimų balsalapis su jo žmonos pavarde pirmoje vietoje ir B.Obamos pavarde antroje, reikštų „beveik nesustabdomą jėgą”.

Tačiau buvusi pirmoji ponia taip pat stengėsi pakirsti B.Obamos ambicijas iškeldama abejones jo pasirengimu būti galingiausių pasaulyje karinių pajėgų vyriausiuoju vadu.

H.Clinton rėmėjai, tarp jų – buvęs NATO vadas generolas Wesley Clarkas (Veslis Klarkas), pirmadienį menkino B.Obamos galimybes per lapkričio rinkimus įveikti respublikonų kandidatą Johną McCainą (Džoną Makeiną) – senatorių ir Vietnamo karo didvyrį.

Praėjusią savaitę laimėjusi balsavimus Ohajuje ir Teksase H.Clinton atgaivino savo neryžtingą kampaniją. Prie šių pergalių prisidėjo televizijos reklamos, kuriose buvo abejojama, kad B.Obama yra pasirengęs spręsti hipotetinę krizę.

B.Obama tam tikrą pagreitį susigrąžino šeštadienį didele persvara laimėjęs Vajominge, nors šioje valstijoje per partijos aktyvistų sueigas gavo tik dviem delegatais daugiau nei H.Clinton.

Prieš antradienio pirminius rinkimus B.Obama turi 1 588, o H.Clinton – 1 468 delegatus, rodo duomenys, skelbiami nepriklausomoje interneto svetainėje „RealClearPolitics”.

Nė vienas jų negali užsitikrinti 2 025 delegatų paramos, kurios reikia norint tapti oficialiu partijos kandidatu, net jei Florida ir Mičiganas, kurie per anksti surengę savo balsavimus neteko teisės siųsti į suvažiavimą delegatus, surengtų pakartotinius balsavimus.

Tad kandidato paskyrimas priklausys nuo beveik 800 „superdelegatų” – įtakingų demokratų, kurie patiria didžiulį abiejų stovyklų spaudimą.

Apklausos rodo, kad afroamerikietis B.Obama Misisipėje, kur daugiau kaip pusė demokratų rinkėjų yra juodaodžiai, pirmauja 6-24 procentais. Balsavimas dėl 33 valstijos delegatų turėjo prasidėti 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku ir baigtis 12 valandų vėliau.

Buvusi pirmoji ponia jau laukia daug svarbesnio balsavimo Pensilvanijoje, kuri dėl savo 158 delegatų balsuos balandžio 22 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.