Mirė Sąjūdžio veikėja ir sociologė N.Kasatkina

Nepriklausomybės dienos išvakarėse, pirmadienį, eidama 60-uosius metus mirė aktyvi Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio veikėja, sociologė, socialinių mokslų daktarė Natalija Kasatkina.
Daug gyvenimo metų ji skyrė sociologijai – Lietuvos visuomenės, jos kultūrinių ir etninių grupių tyrimams. 2002 metais įkūrė ir vadovavo Etninių tyrimų centrui Socialinių tyrimų institute.

N.Kasatkina buvo etninių mažumų adaptacijos tyrimų pradininkė Lietuvoje, aktyviai plėtojo rusų mažumų mokslinius tyrimus, įsteigė ir redagavo mokslo žurnalą ,,Etniškumo studijos”. Sociologė buvo daugelio tarptautinių projektų narė, Jungtinių Tautų Socialinės raidos tyrimų instituto, Europos rasizmo ir ksenofobijos monitoringo centro ekspertė, kartu su kolegomis įkūrė Atviros Lietuvos fondą (ALF). Velionė taip pat dirbo Vytauto Didžiojo ir Vilniaus universitetuose.

N.Kasatkina siekė, kad Lietuvos rusų bendruomenė suprastų ir palaikytų Lietuvos laisvės siekį: 1990 metų sausį inteligentijos susitikime su tuometiniu Sovietų Sąjungos vadovu Michailu Gorbačiovu ji pasakė kalbą, kuria gynė Lietuvos nepriklausomybės ir demokratijos idėjas.

2003 metais N.Kasatkina buvo apdovanota ordino ,,Už nuopelnus Lietuvai” riterio kryžiumi.

Velionė bus pašarvota Vilniuje, Laidotuvių rūmuose Olandų gatvėje trečiadienį, kovo 12 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Mirė Sąjūdžio veikėja ir sociologė N.Kasatkina"

  1. Borisas Jocheles

    Pagarba ir užuojauta. Kartu su Nataša ėjome į Kauno 20 vidurinę mokyklą, lankėme fizikos ratelį, kartu praleisdavome laisvalaikį. Būdamas 3 metais vyresnis, buvau jos savotiškas mentorius. Tai buvo ir jos ir mano pirmoji meilė. Man pavyko suformuoti jos polinkį sociologijai ir etnografijai, filosofijai ir politologijai. Mes jau tais laikais buvome disidentai, mūsų draugystė nebuvo itin ilga, aš buvau priverstas pabėgti į Sibirą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.