Referendumą dėl Ignalinos AE gali sužlugdyti rinkėjų neaktyvumas

Seimo konservatorių lyderis Andrius Kubilius prognozuoja, kad žemas rinkėjų aktyvumas gali sužlugdyti referendumą, per kurį šalies gyventojai turėtų pareikšti savo nuomonę dėl Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko veiklos pratęsimo iki 2015 metų.
„Dėl mažo rinkėjų aktyvumo privalomų referendumų iniciatyvos turi tą pavojingą aspektą, kad jos gali būti pasmerktos žlugti”, – pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė A.Kubilius.

Pasak jo, prisimenant pastarųjų metų žemą piliečių aktyvumą, siūloma rimtai apsvarstyti, ar tokio referendumo iniciatyva nebus tam tikra meškos paslauga.

A.Kubilius siūlo svarstyti peticijos iniciatyvos įgyvendinimo galimybę.

Referendumą dėl Ignalinos jėgainės veiklos pratęsimą inicijuoja 9 privatūs asmenys, tarp kurių yra Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius, švietimo darbuotojų, muitininkų, energetikų profesinės sąjungos, pensininkų profesinė sąjunga „Bočiai”, Socialdemokratų sąjunga ir parlamentinis Liberalų sąjūdis.

Praėjusią savaitę pradėti rinkti parašai, kad toks referendumas įvyktų. Jeigu bus surinkta 300 tūkst. šalies gyventojų parašų, Seimas nustatys referendumo datą.

Sėkmingu referendumas būtų laikomas, jeigu už elektrinės veiklos pratęsimą dar penkeriems metams pasisakytų ne mažiau kaip trečdalis rinkimų teisę turinčių šalies gyventojų – 800-900 tūkst. žmonių.

Dabar rinkimuose savo valią gali pareikšti apie 2,7 mln. gyventojų.

Referendumas dėl Ignalinos jėgainės veiklos pratęsimo galėtų vykti kartu su naujo Seimo rinkimais rudenį – šių metų spalio 12-ąją, o ar referendumas vyktų kartu su Seimo rinkimais, spręs parlamentas.

Lietuva norėtų pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą, nes naują jėgainę ketina pasistatyti tik maždaug po dešimtmečio, tuo tarpu Ignalinos jėgainę planuojama visiškai sustabdyti 2009-ųjų pabaigoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.