Lietuva užmiršo savo istorinę vėliavą, teigia heraldikos ekspertas

Lietuva – viena seniausių valstybių Europoje, tačiau ji pamiršo savo istorinę vėliavą – baltą raitelį raudono audeklo centre. Tuo metu trispalvė yra modernus kūrinys ir ji Konstitucijoje klaidingai įvardyta valstybės vėliava, nors turėjo vadintis tautine, teigia Lietuvos heraldikos komisijos pirmininkas dr. Edmundas Rimša.
E.Rimša pasakojo, kad daugelis valstybių turi tautines ir valstybės vėliavas. Tautinės vėliavos šiuolaikiniame pasaulyje yra pagrindinės, o valstybės vėliavos yra oficialus šalies simbolis ir naudojamos labai retai, rašo dienraštis „Vilniaus diena”.

Išskirtinis valstybės vėliavos ženklas – joje turi būti pavaizduotas herbas. Tokią vėliavą paprastai leidžiama naudoti tik valstybinėms įstaigoms ir institucijoms per šventes, o valstybės atstovybėms užsienyje gali būti leista naudoti nuolat.

„Tautinė vėliava yra kiekvieno mūsų vėliava, ją galima nešiotis, vežiotis, naudoti per sporto varžybas ir panašiai. To negalima daryti su valstybės vėliava”, – dėstė E.Rimša ir pridūrė, kad trispalvė klaidingai Konstitucijoje pavadinta valstybės, o senoji vėliava nepelnytai pamiršta.

Dabar norint trispalvę pavadinti tautine, o senajai suteikti valstybės vėliavos vardą, reikia rengti referendumą, kitaip Konstitucijos nepakeisi.

E.Rimšos teigimu, Lietuva, kaip ir kitos Europos valstybės, gali turėti ne dvi, bet tris vėliavas: valstybės, tautinę ir prezidento. Kol nėra galimybių pakeisti Konstituciją, buvo papildytas valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymas. Jame raudona vėliava, kurios viduryje vaizduojamas vytis, buvo pavadinta istorine Lietuvos valstybės vėliava. Tikimasi, kad Seimas per pavasario sesiją priims šio įstatymo papildymus, kurie įpareigos Heraldikos komisiją sukurti istorinės vėliavos etaloną, o jį patvirtinus senoji vėliava vėl galės būti naudojama.

Mokslininkai tikisi, kad Lietuvos istorinė vėliava ant valstybinių institucijų pastatų ir šalies atstovybių užsienyje plevėsuos jau 2009-aisiais – Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio proga.

„Tačiau atsiradus galimybei, galbūt, kai bus ruošiama nauja Konstitucijos redakcija, reikėtų įvardyti trispalvę kaip tautinę, o raudoną su Vyčiu centre kaip valstybės vėliavą”, – ragino E.Rimša.

Rinkodaros specialisto Eduardo Potašinsko nuomone, dabar Lietuva pagal vėliavos spalvas ir išdėstymą yra tarp vargingiausių valstybių.

„Mūsų vėliava neįsimintina, ji užsieniečiams primena kurios nors Afrikos šalies vėliavą, nuolat painioja. Jei vėliavoje turėtume veržlų Vytį, jis būtų įsimintinas, išskirtinis, verstų domėtis: kieno tai vėliava, kokia tai šalis, kur ji yra, gal ten galima investuoti. (…) 1989 metais trispalvė pasirinkta ilgai nesvarsčius. Ji buvo siejama su Nepriklausomybe ir kovomis dėl laisvės. Trispalvė gali likti tautinė vėliava, tačiau dabar atėjo laikas prisiminti ir grąžinti istorinę vėliavą, naudotą iki pat 18 amžiaus pabaigos”, – teigia E.Potašinskas.

Šiuo metu senoji, net nuo 15 amžiaus žinoma Lietuvos vėliava beveik visiškai nenaudojama. Senosios valstybės vėliavos spalvos ir atributika panaudoti kuriant šalies prezidento, karinio jūrų laivyno, kariuomenės dalinių vėliavas. Kauniečiai raudoną vėliavą, kurioje vaizduojamas baltas raitelis vienoje ir Gediminaičių stulpai kitoje pusėje, per svarbesnes šventes iškelia Karo muziejaus kiemelyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lietuva užmiršo savo istorinę vėliavą, teigia heraldikos ekspertas"

  1. vyciokas

    Tai kas rašė Konstituciją?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.