Žaliuzės iš marių nendrių

Nendrėmis dengti stogai nestebina nieko, ypač pajūryje. Tačiau nendrių stiebais uždengti langai – dar retenybė. Nendrines žaliuzes pasigaminusios Nidos gyventojos šią idėją nusižiūrėjo iš vietnamiečių, o žaliavos prisiruošė iš nendrėtų Kuršių marių krantų.

Pirmąsias nendrines žaliuzes nidiškė Elvyra Žamoidienė su dukra Silvija pasigamino prieš ketverius metus ir jomis uždengė įstiklinto balkono langus daugiabutyje. Mintis tai padaryti kilo po to, kai sulūžo ką tik nusipirktų vietnamietiškų šiaudinių žaliuzių pakėlimo mechanizmas. Įprastos medžiaginės užuolaidos moterų nedomino – atrodė pabodusios ir nedekoratyvios.

Po metų išradingos moterys eksperimentą pakartojo – nendrinėmis žaliuzėmis papuošė ir suremontuotos svetainės-prieškambario langus, kurie tapo pagrindiniu naujojo interjero akcentu.

„Man džiugu, kad tai patinka ne tik mums, bet ir mūsų svečiams. Kai pasakome, jog žaliuzes gaminome pačios, pasipila klausimai, kaip mums tai pavyko”, – kalbėjo E.Žamoidienė.

Anot jos, nendrinės žaliuzės, palyginti su prekybos centruose pirktomis vietnamietiškomis, turi daug pranašumų. Pirma, jos nieko nekainuoja. Antra, yra patvarios ir jas lengva prižiūrėti. Trečias pranašumas – malonumas jas gaminti.

Geriausia nendres žaliuzėms kirsti žiemą, kai užšąla ledas. Juo pėstute galima nueiti iki artimiausio nendryno. Tuo laiku nendrės būna pačios tvirčiausios ir gražiausios, neišlaužytos ledų ir vėjų.

Vienai žaliuzei pagaminti užtenka vieno nedidelio glėbio nendrių. Jas parsinešus pirmiausiai būtina kruopščiai nuvalyti, kad liktų ilgi tuščiaviduriai stiebai, primenantys bambukines lazdeles. Jas reikia sukarpyti lygiomis dalimis – per lango plotį. Tada telieka perrišti lininiu siūlu ir pritvirtinti ant lango karnizo vietoje.

E.Žamoidienės teigimu, daugiau kantrybės turinti jos dukra Silvija vienos žaliuzės gamybai sugaišdavo maždaug dieną.

Nors Nidoje neteko matyti nendrinių užuolaidų analogų, abi moterys įsitikinusios, jog panaši idėja galėjo kilti ir kitiems. Be to, yra daug būdų, kaip šių būsto puošmenų kūrybą galima patobulinti.

Švarą namuose mėgstančioms moterims svarbu ir tai, jog nendrines žaliuzes labai lengva plauti pakišus po dušu. Išdžiovinti nendrines žaliuzes galima išnešus į lauką.

Iš pradžių maniusios, jog nendrinės žaliuzės bus tik laikinos, kol pavyks pakabinti karnizus ir įsigyti ką nors originalaus, ilgainiui nidiškės taip priprato prie nendrių teikiamo jaukumo ir šilumos, kad kol kas nekalba apie jokias kitas užuolaidas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Žaliuzės iš marių nendrių"

  1. Vaivai

    Aš ir norėčiau namie turėti zaliuzes iš nendrių kiek teko girdėti jos tikrai prideda namams jaukumo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.