Įstatymo pinklėse – motinos

Pakeistas įstatymas verčia vaikus auginančias moteris nedirbti. Motinystės pašalpų mokėjimo tvarką pakeitusi valstybė sukūrė palankesnes sąlygas ne darbuotojams, o darbdaviams.

Ir duoda, ir atima

Klaipėdietė Kristina Sudeikienė išėjo motinystės atostogų prieš gimstant antrajam vaikui. Kai kūdikiui suėjo vieneri, moteris įsidarbino kitoje darbovietėje antraeilėse pareigose. Pasiūlytas lankstus darbo grafikas, vaikus sutiko prižiūrėti močiutė, tad jauna šeima su džiaugsmu priėmė darbo pasiūlymą.

Tačiau moters laukė nemaloni staigmena, sužinojus, kad jai ėmus dirbti, šeimos biudžetas nepapilnės.

Mat pagal naująsias Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatas tie pinigai, kuriuos ji uždirbs, bus išskaičiuoti iš dabar gaunamos motinystės pašalpos.

Sakykime, moteris, gaunanti tūkstantį litų už vaiko priežiūrą, antraeilėse pareigose uždirbtų dar keturis šimtus.

Tačiau ši suma bus išskaičiuota, jos šeima negaus. Teliks šeši šimtai pašalpos ir keturi šimtai, uždirbti kitoje darbovietėje.

Nėra prasmės dirbti

„Bet bendra suma vis tiek bus ta pati”, – situaciją pakomentavo „Sodros” komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Tomas Čepelevskis.

Tačiau K.Sudeikienės tai neguodžia. Moteris sakosi ne tam pradėjusi dirbti, kad, išplėšusi laiko iš savo šeimos, atiduotų dalį pajamų valstybei.

Tačiau T.Čepelevskis, iš dalies sutikdamas, kad anksčiau pašalpų mokėjimo tvarka buvusi palankesnė dirbančioms motinoms, vis dėlto nesiryžo spręsti, ar įstatymą pakeitusi valdžia šiuo atveju nenuskriaudžia dirbančios motinos.

Verčia nusižengti

Pasak „Sodros” Klaipėdos skyriaus direktoriaus pavaduotojos Daivos Dabravalskienės, iki 2008-ųjų pradžios, kol galiojo ankstesnės Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatos, moteris galėjo gauti motinystės pašalpą, apskaičiuotą pagal uždarbį darbovietėje, iš kurios buvo išleista vaiko priežiūros atostogų. Taip pat ji galėjo dirbti ir kitoje darbovietėje.

K.Sudeikienės nuomone, valstybė, deklaruodama remianti motinas, padidinusi motinystės pašalpą iki 85 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio, iš tiesų tik dumia akis. Realiai moteris, auginanti vaikus, netenka galimybės papildomai dirbdama gausinti šeimos biudžetą ir likti visuomeninėje bei profesinėje aplinkoje. Pasak K.Sudeikienės, taip pat ir įmonės, įdarbinančios tokias motinas, tarsi skatinamos mokėti vadinamuosius juodus pinigus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Įstatymo pinklėse – motinos"

  1. Jovas

    Taip, ir mano seima su tuo susidure… 😥 Kazkaip turejau toki itarima, kad cia bus &#039necysti vandenys&#039, kai vyriausybe taip garsiai viska deklaravo 👿 Per daug grazu atrode. O dabar, greiciausiai zmona eis dirbt &#039ant&#039 savo mamos knygeles, o uosve priziures anuka. O ka daugiau daryt?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.