Afganistane per protesto demonstraciją deginamos Nyderlandų ir Danijos vėliavos

Afganistano rytuose, Džalalabado mieste sekmadienį susirinkę daugiau kaip du tūkstančiai žmonių degino Nyderlandų ir Danijos vėliavas – taip protestuojama prieš islamą įžeidžiančias karikatūras ir filmus.
„Mirtis Danijai, mirtis Olandijai”, – skandavo minia, stebint AFP žurnalistui.

Demonstrantai skandavo ir antiamerikietiškus lozungus, degino JAV prezidento George’o W.Busho (Džordžo V.Bušo) portretą, ragino Afganistano vyriausybę nutraukti ryšius su Danija ir Nyderlandais, išvaryti ten tarnaujančius šių valstybių karius.

Daugiausia pykčio liejama ant danų karikatūristų, kurie pajuokavo iš pranašo Mohammado (Mohamado), bei ant olandų ultradešiniųjų parlamentaro, sukūrusio filmą, kuriame niekinamas Koranas ir kurio premjera numatoma vėliau šį mėnesį.

Nyderlandai į Afganistaną yra atsiuntę apie 1500 karių, kurie tarnauja NATO vadovaujamoje taikos palaikymo misijoje, o Danijos kontingentą ten sudaro daugiau kaip 600 karių.

„Mes reikalaujame, kad vyriausybė išvarytų lauk danų ir olandų karius. Mes reikalaujame, kad vyriausybė nutrauktų ryšius su jų vyriausybėmis. Jie įžeidė mūsų pranašą ir mūsų religiją”, – sakė vienas demonstrantų.

Didžiausia protestų banga vyko šeštadienį Herate, kur per miestą žygiavo apie 5 tūkst. žmonių.

Pirma kartą musulmonus įžeidžiantys danų karikatūristų darbai buvo paskelbti 2006 metų pradžioje, kai per pasaulį nuvilnijusi protestų banga nusinešė 11 gyvybių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.