Serbijos vyriausybė žlugo nesutarus dėl požiūrio į Kosovą ir ES

Šeštadienį sugriuvus Serbijos vyriausybei ryškėja pirmalaikių rinkimų būtinybė, kai dėl požiūrio į Kosovo nepriklausomybę ir Serbijos narystę Europos Sąjungoje susipriešino vakarietiškasis prezidentas Borisas Tadičius ir tautininkas ministras pirmininkas Vojislavas Koštunica.
Pasak V.Koštunicos, jo vadovaujamo kabineto ministrai susirinks į posėdį pirmadienį, kad oficialiai paleistų parlamentą ir paragintų B.Tadičių naujus rinkimus skelbti gegužės 11-ąją, kai vyks ir municipaliniai rinkimai.

„Serbijos vyriausybė nebeturi vieningos politikos svarbiu šalies ateičiai klausimu – ar Kosovas turi būti Serbijos dalis”, – sakė V.Koštunica žurnalistams Belgrade.

„Tokia vyriausybė nebegali funkcionuoti. Vyriausybei galas, o mes turime sugrąžinti mandatą žmonėms”, – tęsė jis.

Tuo tarpu B.Tadičius atmetė V.Koštunicos mėginimus apriboti krizę vien Kosovo klausimu ir sakė, kad svarbiausia problema yra kita – ar eis Serbija pirmyn visavertės narystės Europos Sąjungoje link.

„Aš gerbiu ministro pirmininko požiūrį, jog jis nebegali vadovauti vyriausybei, ir paskelbsiu rinkimus”, – sakė jis, bet nenurodė konkrečios rinkimų datos.

B.Tadičius taip pat nesutiko su V.Koštunicos teiginiu, jog Serbijos vyriausybė „neturi vieningos valstybinės politikos Kosovo kaip Serbijos dalies” klausimu, ir pabrėžė, jog pagrindinė abiejų lyderių nesutarimų tema – šalies „europinė ir ekonominė perspektyva”.

V.Koštunicos vadovaujama Serbijos demokratų partija (SDP) atskilo nuo koalicijos su V.Tadičiaus Demokratine partija (DP) bei liberalų partija „G17-Plus”, kai vasario 17-ąją Kosovas paskelbė nepriklausomybę, o Serbiją ištiko krizė.

Opozicinės ultranacionalistinės Serbijos radikalų partijos (SRP) remiama SDP pasiryžusi sustabdyti Serbijos integraciją į ES, nes serbus papiktino tai, jog dauguma ES narių pripažino Kosovą nepriklausoma valstybe.

Krizė dar pagilėjo kai V.Tadičiaus DP ir „G17-Plus” deputatai ketvirtadienį parlamente balsavo prieš rezoliuciją užšaldyti integraciją į ES, protestuojant prieš Kosovo nepriklausomybės deklaraciją.

B.Tadičius šeštadienį gynė savo proeuropietišką požiūrį: „Esu įsitikinęs, kad didžiausias šansas apsaugoti Kosovą nuo nepriklausomybės buvo (ES) narystė”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.