Laimė slypi genuose

Jūs negalite nusipirkti laimės, bet galite bent jau pamėginti ją paveldėti, nustatė Didžiosios Britanijos ir Australijos tyrėjai.

Tirdami maždaug 1000 porų monozigotinių ir dizigotinių dvynių, mokslininkai nustatė genus, nuo kurių priklauso pusė asmens savybių, darančių žmones laimingus, o tokie veiksniai, kaip santykiai, sveikata ir karjera, yra atsakingi už likusią dalį mūsų laimės.

„Mes nustatėme, kad maždaug pusę mūsų laimės pojūčių lemia genai, – sakė daktaras Timas Batesas. Tyrėjai klausė tyrimo dalyvių nuo 25 iki 75 metų, kiek jie yra susirūpinę dėl savo gyvenimo ir kiek yra patenkinti savo gyvenimu. Kadangi monozigotiniai dvyniai turi vienodus genus, o dizigotiniai – skirtingus, mokslininkai galėjo nustatyti bendrus genus, kurie turi įtakos kai kuriems būdo bruožams ir nulemia žmonių polinkį į laimę.

Žmonės, kurie yra linkę bendrauti, aktyvūs, darbingi ir sąžiningi, paprastai būna laimingi, pranešė tyrėjai. Šie tyrimai yra svarbūs mokslininkams, kurie stengiasi įspėti mįslę, kas verčia skirtingus žmones būti laimingus ar nelaimingus. Žmonės, paveldėję teigiamas asmenines savybes, net gali turėti „laimės atsargų”, kad galėtų panaudoti jas, atėjus sunkmečiui. „Svarbu tai, kad turimos tokios savybės kaip polinkis bendrauti, ramybė ir patikimumas sudaro šaltinį, kurį mes pavadinome „jausmų rezervu”: jis gali užtikrinti laimę ateityje”, – tikina T.Batesas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.